Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Dům pážat ožívá. Stane se základnou pro Muzeum paměti XX. století, které představí dvě nové výstavy

Symbolicky v den prvního výročí Muzea paměti XX. století 17. listopadu, jehož zakladatelem je hlavní město, se muzeum představí v nových prostorách. Jeho dočasným sídlem se stane Dům pážat, který se nachází na Hradčanech. Svou činnost tady muzeum zahájí dvěma výstavami, které budou 17. listopadu dostupné on-line.

Dům sloužil za doby Rudolfa II. k ubytování pážat

Dům pážat je historický dům, který se nachází v Kanovnické ulici číslo 3, který za dobu své existence sloužil různým účelům. Za Rudolfa II. sloužil palác k ubytování pážat pánů z Martinic. Za první republiky se zde nacházela mateřská škola. Od sedmdesátých let 20. století v něm sídlil Útvar hlavního architekta města Prahy.

Od roku 2008 byl dvanáct let prázdný a vedení Prahy pro něj marně hledalo využití. Letos v létě pražští radní i zastupitelé rozhodli, aby zde bylo dočasně umístěno Muzeum paměti XX. století, jehož zakladatelem je město Praha.

Podobné muzeum v Česku chybělo

Muzeum paměti XX. století vzniklo 17. listopadu 2019 a jeho cílem je mimo jiné mapovat nacistickou a komunistickou minulost.

Radní Hana Kordová Marvanová, která je zároveň předsedkyní správní rady muzea, k tomu říká: „Jsem velmi ráda, že Muzeum paměti XX. století má své sídlo a můžeme tak začít splácet dluh, který má celá Česká republika vůči obětem a odpůrcům totalitních režimů.

V mnoha zemích, které zažily totalitu, existují podobná velmi významná muzea, například Muzeum Varšavského povstání, Jad Vašem v Jeruzalémě, Dům teroru v Budapešti, jen v Česku nebylo dosud žádné. Podle radní Kordové Marvanové taková muzea pomáhají uchovávat historickou paměť, a tím přispívají k pochopení autoritativních modelů vládnutí, což je i dnes vysoce aktuální téma.

Radní Jan Chabr, v jehož působnosti je správa majetku města, k tomu dodává: „Mým cílem je smysluplně využívat městské objekty a tento nádherný palác umístěný na jednom z historicky nejvýznamnějších míst Prahy byl dlouhá léta prázdný. Proto jsem nesmírně rád, že se pro něj podařilo najít takto důstojné využití a tento záměr také uskutečnit.“

Dvě výstavy budou zatím on-line

Muzeum již přichystalo první dvě výstavy, které nové prostory zaplní, byť zatím nemůže fyzicky otevřít dveře pro návštěvníky. První výstava s názvem Rok zázraků. Československo a rozpad sovětského bloku byla prezentována již vloni v Evropském parlamentu, a to k 30. výročí pádu komunistického režimu. Jejím autorem je historik Petr Blažek a partnerem výstavy je knihovna samizdatové a exilové literatury Libri prohibiti, která poskytla pro expozici obrazové podklady.

Oslavy 17. listopadu se přesunou do online prostředí. „Zůstaňte doma, ale nezapomeňte,“ vyzývají organizátoři

Oslavy Dne boje za svobodu a demokracii a Mezinárodního dne studentstva proběhnou také tento rok, jen v jiné formě, než jsme byli zvyklí. Výročí 17. listopadu se letos musí obejít bez větších veřejných akcí a tradiční pietní akce se uskuteční za...

Druhá výstava nese název Nemějte strach! Církev a cesta střední Evropy ke svobodě a připravil ji Polský institut v Praze. Jejím cílem je připomenout letošní 100. výročí narození papeže Jana Pavla II.

Plány přerušila pandemie koronaviru

Podle Petra Blažka byla původní představa v tom, že 17. listopadu bude uspořádán den otevřených dveří a proběhne zahájení obou výstav. „Bohužel naše plány narušila pandemie, a tak jsme alespoň připravili ve spolupráci s ředitelem Polského institutu v Praze Maciejem Ruczajem komentovanou prohlídku obou výstav, kterou budete moci 17. listopadu po poledni sledovat online.“

Podle předsedy klubu Spojených sil pro Prahu Jiřího Pospíšila bylo zřízení a otevření Muzea paměti XX. století jedním z hlavních bodů programu TOP 09 a STAN. Je alarmující, že zvláště mladá generace na naši novodobou historii zapomíná, což ukazují mnohé průzkumy v poslední době. Pevně proto doufám, že návštěva Muzea paměti XX. století se v budoucnu stane i součástí školní výuky. Je potřeba, abychom si tuto dobu připomínali, a to ze dvou důvodů – s vděkem, že už je za námi, ale také s jistým varováním, kam až to může dospět,“ dodává Pospíšil.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pamatkovykatalog.cz

Štítky kultura, muzeum, Muzeum XX. století, výstava, Dům pážat, Praha 1, Muzeum paměti XX. století, dům, Praha, Rudolf II., Hradčany, Česko, Jiří Pospíšil, Hana Kordová Marvanová, Petr Blažek, Polský institut v Praze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dům pážat ožívá. Stane se základnou pro Muzeum paměti XX. století, které představí dvě nové výstavy  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.