Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Pražská divadla zřizovaná hlavním městem budou uzavřená do konce roku

Divadla zřizovaná hlavním městem po dohodě s randí pro kulturu Hanou Třeštíkovou oznámila, že zůstanou pro diváky zavřena do konce roku. Divadla se shodla, že bez ohledu na možné změny ve vládních opatřeních vyšlou divákům i svým zaměstnancům už nyní jasnou zprávu, že otevřou nejdříve 1. ledna 2021. Do té doby se soustředí na přípravu programu.

Mezi další významné divadelní události, které Praha podporuje, patří 25. ročník Pražského mezinárodního festivalu německého divadla, který se právě připravuje a díky online formátu paradoxně umožní prezentovat ještě náročnější a výpravnější inscenace z německy mluvících scén. Celý festival se odehraje na webu theater.cz.

Divadla zavřená do konce roku

„Pro divadelníky i pro diváky je současná nestabilita ničivá, možných vládních scénářů rozvolňování je tolik, že se ve výsledku nelze dobře připravit na žádný. Proto jsme se s divadly zřizovanými hlavním městem rozhodli vyslat jasný vzkaz a nechat naše divadla zavřená do konce roku. Mezitím budou divadla intenzivně zkoušet, aby byla připravená na znovuotevření scén, a zároveň zůstávají se svými diváky v kontaktu skrze streamy, online vysílání nebo podcasty,” řekla pražská radní pro kulturu Hana Třeštíková.

Městská divadla další informace k plánům na dobu od 1. ledna oznámí v průběhu prosince. Zatím se v divadlech zkouší a připravují se nové inscenace.

Právě divadelní scéna je koronavirovými opatřeními trvdě zasažena a hledá alternativní způsoby, jak zůstat i v této době divákům otevřena a zajistit stabilitu svým zaměstnancům a spolupracovníkům. Pražská divadla program přesunula do online prostředí a nabízejí také možnost zakoupení dárkových voucherů s prodlouženou platností.

Divadla se přesunula do online prostředí

U online vysílání divadla spolupracují s novými službami. Divadlo Na zábradlí nebo Divadlo Minor vysílají přes platformu Film naživo. Divadlo v Dlouhé, Švandovo divadlo, Divadlo Pod Palmovkou a další scény pak využívají mimo jiné také portál Dramox. Městská divadla pražská spustí od prosince vlastní streamovací „televizi“. Všechna divadla se také zapojí do Noci divadel, která se letos koná online, a to 21. listopadu.

Videoportál Dramox začal nabízet záznamy divadelních představení. V archivu je zatím čtyřicítka inscenací

Podobně jako si lze předplatit sledování filmů a seriálů doma v televizi či na počítači, funguje ode dneška videoportál Dramox, kde je možné sledovat divadelní představení. Pro předplatitele zatím má čtyři desítky her od třiceti scén včetně třeba...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto svandovodivadlo.cz

Štítky kulutra, divadla, koronavirus, covid-19, opatření, divadlo, hlavní město, Hana Třeštíková, kultura, Praha, festival, Divadlo Na zábradlí, Švandovo divadlo na Smíchově, Divadlo pod Palmovkou, Divadlo v Dlouhé, Městská divadla pražská, Divadlo Minor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražská divadla zřizovaná hlavním městem budou uzavřená do konce roku  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.