Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Ve sbírce pro požárem zničené Muzeum Kampa se vybralo téměř 340 tisíc korun

Muzeum Kampa shromáždilo za čtyři měsíce ve sbírce téměř 340 tisíc korun. Informovala o tom mluvčí muzea Jana Pelouchová. Sbírku muzeum vyhlásilo po požáru, který ho v létě zasáhl a podle dřívějších zpráv napáchal škody za více než deset milionů korun. Kvůli uzavření výstavních prostor po požáru muzeum přišlo o půl milionu korun. Část škod po požáru uhradí pojistka, pomoc slíbil i stát. Do hospodaření muzea stejně jako do mnoha podobných institucí v ČR zasáhla letos i pandemie koronaviru a opatření proti jejímu šíření.

Skoro 340 tisíc od 288 dárců

Objekt budoucího muzea získala Praha od státu v roce 1997 a sběratelka Meda Mládková si Sovovy mlýny pronajala od města na 99 let. Sbírka obsahuje přes 220 obrazů a kreseb Františka Kupky, 16 soch Otto Gutfreunda a přes tisíc děl českých a slovenských výtvarníků z let 1965 až 1985. Svou sbírku před smrtí v roce 2002 věnoval nadaci Mládkových významný český básník, výtvarník a sběratel umění Jiří Kolář.

V polovině července vypukl požár v technické místnosti Muzea Kampa. Kromě více než desetimilionové škody na objektu vyčíslilo muzeum na dva až tři miliony škodu na uměleckých dílech zasažených kouřem. Obrazy ani sochy požár nezničil, poškodil je ale toxický kouř vzniklý hořením vzduchotechniky a bylo třeba je očistit a restaurovat.

Sbírka, která na podporu Muzea Kampa po požáru v polovině července vznikla, skončila v pondělí. Vybraná částka od 288 dárců činí 339 620 korun. „Všem dárcům moc děkujeme. Díky nim se nám podaří překlenout období nuceného uzavření muzea z důvodu požáru. Kvůli této uzávěrce přišlo muzeum o půl milionu korun na vstupném. Tuto částku nám z části pomůže pokrýt sbírka,“ uvedl předseda správní rady Nadace Jana a Medy Mládkových Jiří Pospíšil.

FOTO, VIDEO: Kampu zahalil kouř. Hořelo v Sovových mlýnech

Technickou místnost Muzea Kampa v pražské ulici U Sovových mlýnů dnes zachvátil požár. Podle hasičů hořely elektrické rozvody. V péči záchranářů skončil jeden člověk. Předseda Nadace Jana a Medy Mládkových Jiří Pospíšil v České televizi uvedl, že...

Muzeum pokračuje v přípravě výstav

Díky sbírce podle něj může muzeum také pokračovat v přípravě jarních výstav. Jedná se o dvě expozice, jejichž autory jsou krnovský konstruktivista Svatoslav Böhm a významný český sochař Vladimír Janoušek.

Období uzavření využilo Muzeum Kampa k opravám a restaurátorským pracím. Termín jejich dokončení se odhaduje na polovinu příštího roku.

Škoda po požáru na Kampě je přes deset milionů. Část škody uhradí stát

Ministerstvo kultury finančně pomůže Nadaci Jana a Medy Mládkových s restaurováním uměleckých děl zasažených zplodinami požáru. Nadace spravuje sbírku umístěnou v Muzeu Kampa, kde minulý týden hořelo v technické místnosti. Ministr kultury Lubomír...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto facebook.com/museumkampa

Štítky ČR, umění, muzea, Kampa, Muzeum Kampa, požár, muzeum, Museum Kampa, pandemie covidu-19, Česko, Meda Mládková, František Kupka, Otto Gutfreund, Praha, Jiří Kolář

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve sbírce pro požárem zničené Muzeum Kampa se vybralo téměř 340 tisíc korun  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.