Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Národní muzeum postupně zpřístupňuje nové výstavní projekty i vernisáže online

Národní muzeum (NM) v době koronavirového uzavření zpřístupňuje návštěvníkům plánované výstavy, stálé expozice a projekty ve virtuálním prostoru. Na webových stránkách muzea lze také navštívit řadu vzdělávacích programů pro děti. Novinkou jsou vernisáže nových výstav prostřednictvím on-line přenosů na facebookovém profilu NM, informovala mluvčí NM Lenka Boučková.

Výstavy i vernisáže online

Postupně dokončujeme všechny výstavy, které jsme měli na podzim tohoto roku v plánu otevřít. Pro veřejnost je v této době otevíráme online a připravujeme jejich prohlídky a virtuální verze včetně dalších doprovodných programů. Zahájili jsme též realizaci našich stálých expozic tak, abychom je mohli na jaře roku 2021 slavnostně otevřít. V Národním muzeu se snažíme dělat maximum, abychom ani v současné době neztratili kontakt s našimi návštěvníky,“ uvedl generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Uzavření muzeí s sebou přineslo i uzavření mimořádné výstavy o době starověkého Egypta Sluneční králové, která se měla konat od 30. srpna 2020 do 7. února 2021. Vzhledem k současné situaci zahájilo NM jednání s egyptskou stranou o možnosti prodloužení výstavy.

NM například chystá představení výstavy s názvem 1620. Cesta na horu, jejíž online vernisáž se uskuteční v den 400. výročí bitvy na Bílé hoře 8. listopadu. Instalace Slavní čeští skladatelé nabídne hudbu i autografy Bedřicha Smetany, Antonína Dvořáka, Leoše Janáčka a Bohuslava Martinů. Online vernisáž se uskuteční 12. listopadu. Středobodem výstavy s názvem Lvem mě nazývají je symbol českého lva. Nejstarší státní symbol NM představí od jeho nejstarších zachovaných podob až po dnešek. Online vernisáž proběhne 16. listopadu.

Podobně jako na jaře

Národnímu muzeu se podařilo uzavřít všechny smlouvy s dodavateli potřebné pro zhotovení nových stálých expozic v historické a Nové budově Národního muzea. V současné době pracuje na realizaci expozic přírody i dějin. Jejich otevření je plánováno na jaro roku 2021.

Už v jarní vlně koronavirových opatření zpřístupnilo NM na svých stránkách virtuální prohlídky výstav. Na podzim pak přibylo několik novinek na stránkách online výstav. Zde se mohou návštěvníci podrobně seznámit jak s aktuálně otevřenými výstavami, tak i s těmi již ukončenými. V současné chvíli si mohou projít výstavy Hudební zvěřinec, Slavní čeští skladatelé, Před sto lety na Tahiti, České národní povstání, Staré pověsti české, Národní muzeum v éře Československa, Příběh plejtváka myšoka, Sametová revoluce: Říká se jí sametová, Znovu svobodně, Labyrint informací a ráj tisku, Račte vstoupit do divadla, Na Sibiř z domova, Přírodovědecké sbírky ve fotografiích, Století trampingu a Import/Export/Rock'n'Roll.

Muzeum pro děti

Na stránkách muzea určených dětem čekají nejrůznější činnosti i videa, které nejmenší nejen vzdělají, ale i pobaví. Zájemci si mohou užít Muzeohraní, Nakoukni do muzea, Malované muzeum, Učím se s muzeem nebo videa Honzík a Fany v muzeu. Mezi další aktivity NM patří Muzejní jednohubky a Virtuálně do muzea bez bariér.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, muzea, média, Národní muzeum, online, výstava, výstav online, vernisáž, muzeum, projekt, jaro, Michal Lukeš, Antonín Dvořák, Bedřich Smetana, Leoš Janáček, Bohuslav Martinů, Sametová revoluce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Národní muzeum postupně zpřístupňuje nové výstavní projekty i vernisáže online  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.