Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Výstava na Staroměstském náměstí připomíná 400 let od bitvy na Bílé hoře. Dostupná je také online

Unikátní streetová výstava s názvem Bílá hora 1620 – Osudový mezník našich dějin – byla zahájena na Staroměstském náměstí. Až do 19. listopadu najdou návštěvníci na výstavních panelech přehled historických událostí a souvislostí spojených právě s touto významnou bitvou. Výstava byla zároveň spuštěna i v online podobě. Partnerem je společně s hlavním městem také Univerzita Karlova.

Na projektu spolupracuje také Univerzita Karlova v Praze. Odborným garantem projektu je prorektor UK Jan Royt. Na výstavě spolupracoval i historik Petr Blažek.

Vyvážený pohled na historické události

Základem projektu je venkovní panelová expozice, jejímž záměrem je představit široké veřejnosti konfesně vyvážený pohled nejen na bitvu samotnou, ale také na to, co jí předcházelo, a její následky. Připomenuty jsou náboženské poměry v Evropě a v Čechách, pražská defenestrace místodržících, peripetie stavovského povstání, volba Fridricha Falckého českým králem, bitva samotná, potrestání stavů a počátky i důsledky třicetileté války.

Interaktivita díky QR kódům

Díky této výstavě v ulicích Prahy si můžeme připomenout 400. výročí bitvy na Bílé hoře. Na výstavních panelech se mohou návštěvníci seznámit s uceleným pohledem nejen na bitvu samotnou, ale i na události, které jí předcházely. Bitva na Bílé hoře je bezesporu významným mezníkem a důležitou součástí našich dějin a považuji za velmi přínosné si tyto události připomínat,“ uvedl pražský primátor Zdeněk Hřib.

Bitva na Bílé hoře se konala v neděli 8. listopadu 1620 v blízkosti Prahy a byla bitvou třicetileté války. Střetla se zde česká stavovská armáda a dvě armády katolické, armáda císaře Svaté říše římské Ferdinanda II. Štýrského a armáda německé Katolické ligy. Katolické armády po jedné až dvou hodinách zdolaly méně početnou stavovskou armádu. Bitva zpečetila osud českého stavovského povstání a na dalších 300 let ovlivnila osud českého státu.

Na každém panelu je vedle textu také hlavní obrazový motiv, který souvisí s tematikou příslušného panelu. Doplňuje jej několik menších vyobrazení, převážně osobností zainteresovaných v příslušných událostech. Díky QR kódům se návštěvník může seznámit s dalšími údaji a bude moci na svém telefonu nebo tabletu sledovat i krátká videa, která jsou s bitvou spojena.

Staroměstské náměstí jako dějiště popravy

Názory historiků na význam bitvy se liší. Jisté je, že znamenala konec stavovského povstání proti císaři a následkem pak byla krutá poprava vůdců povstání na Staroměstském náměstí a odchod protestantských elit ze země. Byla také jednou z jisker, která zažehla plamen třicetileté války. Jsme přesvědčeni, že bychom si měli toto výročí důstojně připomenout a využít ho k osvětě vztahující se k našim národním dějinám. Proto jsme s kolegy na univerzitě i dalšími historiky vytvořili vzdělávací projekt Bílá hora – Osudový mezník našich dějin v Praze,“ řekl autor výstavy a odborný garant Jan Royt, prorektor Univerzity Karlovy.

Výstava offline i online

Projekt obsahuje jak venkovní expozici v centru Prahy, tak trvalý webový portál www.bilahora1620.cz. který je určený všem zájemcům o historii.

Tuto výstavu ve veřejném prostoru jsme úmyslně situovali do samotného centra na Staroměstské náměstí, kde se dějiny související s Bílou horou odehrávaly,“ popsal Lukáš Nádvorník z pořádající společnosti Media park a dodal: „Formu jsme upravili tak, aby mohli návštěvníci zhlédnout výstavu bezpečně i v těchto časech. Buď venku při procházce, nebo na internetu.“

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto bilahora1620.cz

Štítky výstava, Bílá hora, Staroměstské náměstí, kultura, online kultura, bitva na Bílé hoře, Univerzita Karlova, projekt, Praha, armáda, třicetiletá válka, Jan Royt, Petr Blažek, Fridrich Falcký, Zdeněk Hřib

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstava na Staroměstském náměstí připomíná 400 let od bitvy na Bílé hoře. Dostupná je také online  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.