Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

V Muzeu Kampa si připomenou 101. narozeniny Medy Mládkové. Chystá se i program pro děti

V úterý 8. září, v den narozenin sběratelky umění Medy Mládkové, uspořádá Muzeum Kampa oslavu a doprovodný program, který se bude konat v samotném muzeu, u jehož zrodu Mládková stála. V posledních týdnech se muzeum, které bylo otevřené v roce 2003, vzpamatovává z červencového požáru. V provizorním režimu se postupně otevírá veřejnosti a v předvečer oslav se otevře další prostor.

V polovině července část muzea vzplála kvůli elektrickým kabelům, které hořely v technické místnosti. Plameny umělecká díla naštěstí nezasáhly, ale asi dvě třetiny sbírky pokryl mazlavý popel z požáru. Cena restaurování se odhaduje na dva miliony korun. Škoda na technickém zázemí muzea se vyšplhala přes deset milionů.

Skromnější oslavy 101. narozenin Medy Mládkové

Podle předsedy správní rady Nadace Jana a Medy Mládkových, Jiřího Pospíšila, budou letos oslavy narození Medy Mládkové kvůli okolnostem skromnější. Sám Pospíšil v úterý 8. září provede návštěvníky ve 14.00, 15.00 a 16.00 hodin stálou expozicí muzea.

Program pro děti

Od 14.00 do 16.45 budou pak připraveny výtvarné dílny pro děti. Ve stejnou dobu bude program pro děti rovněž ve Werichově vile. Zde se v 17.00 uskuteční také slavnostní přípitek.

Veškerý program je pro návštěvníky zdarma, včetně prohlídky výstavy českého skla ve vile Portheimka v 16.30.

Červencový požár

Část muzea se otevřela již 14 dní po požádu. Nyní jsou přístupné dvě třetiny muzea a v pondělí se otevře plánovaná výstava malířky Olgy Karlíkové v prvním patře. Muzeum je však stále zpřístupněno pouze provizorně.
Město dosud nekoupilo novou vzduchotechniku a nové technické zázemí, které bude stát mezi deseti a patnácti miliony korun,“ uvedl Jiří Pospíšil.

Náklady po požáru do jisté míry pokryje pojistka. Podle Pospíšila však muzeu (stejně jako dalším kulturním institucím) znovu klesá v důsledku koronaviru návštěvnost, tím pádem chybějí příjmy ze vstupného. Případnou podporu muzeu slíbil ministr kultury Lubomír Zaorálek.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto facebook.com/museumkampa

Štítky muzeum, Kampa, Meda Mládková, narozeniny, slavnost, Museum Kampa, Lubomír Zaorálek, Olga Karlíková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Muzeu Kampa si připomenou 101. narozeniny Medy Mládkové. Chystá se i program pro děti  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.