Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Praze 6 začalo budování pomníku Marie Terezie, proti kterému vzniklo několik petic

Na objednávku městské části začalo v parku jižně od třídy Milady Horákové v Praze 6 budování pomníku Marie Terezie. Dílo sochaře Jana Kováříka by mělo být podle Kateřiny Maršálové z tiskového oddělení radnice slavnostně odhaleno 20. října. Podle smlouvy se sochařem by městská část měla za dílo zaplatit zhruba 3,6 milionu korun. Jeho výstavbu radnice připravuje mnoho let, proti pomníku vzniklo několik petic.

Marie Terezie z rodu Habsburků byla arcivévodkyní rakouskou, královnou uherskou a manželkou císaře Svaté říše římské Františka I. Štěpána Lotrinského. V habsburské monarchii vládla v letech 1740 až 1780, byla i jedinou vládnoucí panovnicí na českém trůně. Společně se svými poradci zavedla mnohé reformy. Modernizovala státní správu, armádu, hospodářství a vzdělání. V roce 1774 vydaný Všeobecný školní řád se stal základním kamenem povinného základního školního vzdělávání pro všechny. V reformách pokračoval její syn Josef II.

Soutěž na podobu pomníku vyhlásila městská část v roce 2013 a výsledky byly vyhlášeny v dubnu 2014. Následně se projekt zdržel v důsledku voleb a v roce 2016 začalo proti stavbě protestovat několik stovek lidí, kteří podepsali petici. Kritizovali především umístění sochy do parku, kde v roce 1942 padl člen protinacistického odboje Václav Morávek. Petenti výtku proti stavbě pomníku doručili na radnici s obdobnými argumenty i loni. Naopak monarchistická strana Koruna Česká poslala starostovi Ondřeji Kolářovi (TOP 09) otevřený dopis na podporu záměru.

Městská část na facebooku uvedla, že socha připomínající figurku ze hry Člověče, nezlob se vzniká ze speciální polymerní směsi podle Kováříkovy receptury. Směs se nyní tlačí do formy kolem jádra sochy, která pomalu získává svoji definitivní podobu.

Návrh pomníku Kovářík vytvořil s architektem Janem Proksou. Městská část se sochařem podepsala smlouvu v květnu roku 2018. O rok dříve byl ke 300 letům od narození Marie Terezie odhalen základní kámen. Pomník měl být podle smlouvy hotov do 16 měsíců od jejího podpisu. Park u Prašného mostu, kde dílo vzniká, magistrát také na žádost Prahy 6 přejmenoval na park Marie Terezie.

Autoři | Foto Praha 6

Štítky pomník, Marie Terezie, výtvarné, historie, Praha, Marie Terezie Habsburská, petice, městská část, Jan Kovářík, Milada Horáková, Svatá říše římská, František I. Štěpán Lotrinský, Habsburkové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Praze 6 začalo budování pomníku Marie Terezie, proti kterému vzniklo několik petic  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.