Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

FOTO: Rekonstrukce historické budovy v Truhlářské ulici úspěšně pokračuje

Již více než rok prochází historický dům v Truhlářské ulici č. p. 8 rozsáhlou rekonstrukcí. Té předcházel náročný průzkum za asistence přísného dohledu památkářů. V úterý 18. srpna navštívili místo rekonstrukce zástupci městské části Praha 1 v čele se starostou Petrem Hejmou a místostarostkou Evou Špačkovou.

„Vyčištění“ domu do původní podoby

Současný stav rekonstruovaného objektu zhodnotil starosta Petr Hejma. „Jsem velmi potěšen tím, v jaké fázi se stavba nachází a jak pokročila kupředu.“ 

Po zdrženích, která byla zapříčiněna plněním přísných požadavků ze strany památkářů, již můžeme vidět konkrétní obrysy jednotlivých prostor,“ uvádí místostarostka Eva Špačková. „Po skončení rekonstrukce bude možné obdivovat restaurátory odkrytou nástěnnou malbu, překládané záklopové stropy, barokní krov anebo původní valounkovou dlažbu,“ dodává Špačková. Celá rekonstrukce totiž „čistí“ dům do původní podoby.

Služba především pro děti a mládež

Co se týče začátku rekonstrukce, byl velmi komplikovaný v tom, že se jedná o historickou budovu, která skrývala mnohá překvapení a nečekané objevy, jež bylo potřeba podle pokynů památkářů sanovat a zabezpečit pro další generace.

V domě bude k dispozici víceúčelový sál, výukové prostory, herny a nezapomíná se ani na malou kavárnu. Úpravou projde i dvůr sousedící s Palladiem. Kromě zpevněné plochy zde bude množství zeleně nebo i lezecká stěna.

Rádi bychom, aby tento dům sloužil především dětem a mládeži, aby zde našli útočiště, kde se budou moci bavit a naučit se něco nového. Ať už jde třeba o obyčejné zatlučení hřebíku nebo výuku IT, polytechnickou výuku či robotizaci,“ vysvětlila Eva Špačková, která řídí činnost odborné skupiny pro přípravu využití domu. 

Historický dům v Truhlářské 8 byl během své dlouhé historie několikrát přestavován a sloužil různým účelům. Původem gotický dům byl zásadně přestavěn, když jej na konci 18. století zakoupila evangelická církev. Tehdejší taneční sál přestavěla na modlitebnu, která pojala až 300 osob. Byla to největší evangelická modlitebna v českých zemích. Ve zbylých částech domu se
bydlelo. Církev dům prodala na počátku 20. století a modlitebna byla rozdělena na byty. Bezbariérovost zrekonstruovaného domu bude zajištěna pomocí věže s výtahem a lávkami do jednotlivých pater.

Dokončení tohoto rozsáhlého projektu se předpokládá v únoru 2021, kdy by mohly být dokončeny základní práce.

Ohodnoť článek

Foto praha1.cz | Zdroj Facebook Praha 1

Štítky Praha 1, rekonstrukce, historická budova, Truhlářská ulice, dům, památková péče, Petr Hejma, Praha, historický dům

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Rekonstrukce historické budovy v Truhlářské ulici úspěšně pokračuje  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.