Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Dejvický kampus je o krok blíž rekonstrukci. Do plánů promluví i veřejnost

Vysokoškolský Kampus Dejvice dlouho čeká na celkovou proměnu. Institut plánováni a rozvoje hl. m. Prahy (IPR) vyhlásil veřejnou zakázku na zpracování koncepce. Zapojit se mohou studenti, zaměstnanci i obyvatelé nejbližšího okolí.

Kampus Dejvice je zase o něco blíže rekonstrukci. Cílem připravované koncepce je vytvořit prostor pro odpočinek, vzdělávání a reprezentaci škol a ústavů. Zapojit se mohou studenti, zaměstnanci i obyvatelé. Projekt koordinuje IPR a lhůta pro podání nabídek je do 7. září 2020 do 15 hodin.

V roce 2019 podepsalo studentstvo Kampusu Dejvice výzvu za budoucnost společných prostor. Žádali například zřízení hlavního architekta Kampusu či připojení k již uzavřenému Memorandu z roku 2015. Memorandum o společném zájmu podepsali zástupci ČVUT, VŠCHT, UK, ÚOCHB AV ČR, NTK a městské části Praha 6. Jím kromě jiného deklarovali snahu „povznést stav veřejných prostor v par­teru kampusu na důstojnou úroveň odpovídající centru technického a přírodovědného vzdělávání.”

„Jsme zase o krok blíže proměně dejvického vysokoškolského areálu. Věřím, že v září přijde hodně návrhů a budeme moci vybrat kvalitní koncepci, která z Kampusu vytvoří důstojnější a příjemnější veřejný prostor,“ řekl Ondřej Boháč, ředitel IPR Praha. Hodnota zakázky je 1 700 000 korun a v koncepci by měla být zahrnuta analytická část, koncept revitalizace veřejného prostoru Kampusu, plán implementace koncepce a zpráva o průběhu projektu.

„Celému prostoru chybí jasná vize. Jeho kvalitu a údržbu komplikuje roztříštěná správa. I z těchto důvodů kampus nenabízí dostatečně reprezentativní a příjemné místo pro zdejší studenty, zaměstnance a ostatní obyvatele a návštěvníky,“ uvedl náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast územního plánování Petr Hlaváček a dodal, že právě proto má vzniknout ucelená koncepce, která navrhne, jak se má veřejný prostor kampusu dále vyvíjet.

Podle mluvčího magistrátu Víta Hofmana není cílem koncepce pouze stanovit finální stav, nýbrž vytvořit plán navazujících kroků postupné proměny Kampusu v udržitelnou a živou část města, a to nejen pomocí architektonických zásahů, ale i nastavením správy a aktivit v území. „Koncepce by měla vycházet ze znalosti území a jeho uživatelů. Měla by rovněž reagovat na změnu klimatu,“ vysvětlil Hofman.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Magistrát HMP

Štítky Kampus Dejvice, rekonstrukce, Praha 6, Praha, Dejvice, kampus, veřejné prostranství, Vít Hofman, České vysoké učení technické v Praze, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Česko, Petr Hlaváček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dejvický kampus je o krok blíž rekonstrukci. Do plánů promluví i veřejnost  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.