Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Klementinum nabídne novou prohlídkovou trasu, chce nalákat turisty

Národní knihovna podepsala smlouvu s Prague City Tourism na spolupráci při provozu nové trasy v Klementinu. Lidé uvidí slavnou Barokní knihovnu nebo Astronomickou věž. Organizace si od toho slibují příliv turistů, kteří v okolí dosud dávali přednost ostatním památkám.

Prohlídka potrvá padesát minut

Areál Klementina leží v těsné blízkosti Královské cesty, hned u Karlova mostu a nedaleko Staroměstského náměstí. Přesto podle předsedy představenstva Prague City Tourism Františka Cipra málokdo z kolemjdoucích turistů ví, že je kousek od nich a mohou si jeho interiéry prohlédnout.

Pomoci má nová spolupráce Národní knihovny, která komplex barokních budov spravuje, a organizace Prague City Tourism. Přišli s novou trasou, během které se lidé podívají do Barokního knihovního sálu, do Meridiánové síně s renesančními astronomickými mechanismy a na Astronomickou věž, která nabízí výhled po celé Praze. Do těchto míst se samostatně veřejnost nedostane. 

Prohlídku, která bude trvat padesát minut a bude probíhat každou půlhodinu až hodinu, chtějí propagovat jak přímo na budovách, tak přes informační centra, která ročně navštíví dva miliony lidí.

„Tím, že je to Národní kulturní památka, tak to má svá významná omezení. Nicméně plánujeme využít vstupů do Klementina, které jsou uprostřed Karlovy cesty a směrem ke Karlovu mostu. Podle mě mají co se týče turistického režimu nevyužitý potenciál," vysvětlil redakci Pražské Drbny Cipro

Trasu podle odhadů projde padesát tisíc lidí ročně

K tomu pro propagaci využijí sociální sítě jako například Facebook, kde má organizace dvě stě osmdesát tisíc fanoušků.

Klementinum je zahrnuto do nové pražské turistické karty Prague Visitor Pass a vztahuje se na něj i ranní sleva, tedy padesát procent hodinu po otevření. Trasa je otevřena od dubna do září od devíti ráno do devíti večer, základní vstupné stojí 300 korun, snížené 200 a rodinné 650.

Trasa se veřejnosti představí už tuto sobotu. „Rezervační systém už je na první týden plný. Doufám, že zájem bude," řekl Cipro.

Podle odhadů by pak během roku mohlo do areálu zavítat až padesát tisíc lidí, což je podle Cipra významné číslo. „Původní soukromý provozovatel turistické trasy návštěvnost nekomunikoval, takže nevíme, kolik lidí sem přišlo. Toto je náš odborný odhad, který se odvíjí od podobných objektů, jako jsou například Staroměstská nebo Malostranská mostecká věž," dodal Cipro. 

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Eva Hradilová

Štítky Klementinum, František Cipro, Astronomická věž, knihovna, Karlův most, Staroměstské náměstí, Královská cesta, Národní knihovna, Prague City Tourism

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Klementinum nabídne novou prohlídkovou trasu, chce nalákat turisty  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.