Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Začíná festival nového cirkusu Cirkopolis. Přinese žonglérskou show i akrobacii

V pražském Paláci Akropolis v neděli začíná desátý ročník mezinárodního festivalu nového cirkusu Cirkopolis, který se do 18. února koná také na dalších místech v Praze. Poprvé zavítá i do galerijních prostor. Spolu s divadlem Ponec a Kasárnami Karlín bude festival zaměřený na aktuální trendy autorské novocirkusové tvorby hostit také pražské Centrum současného umění DOX.

Představení doplní tvůrčí workshopy

Festival dnes otevře vystoupení, ve kterém se představí žonglér Julien Clément a bubeník Pierre Pollet. Představení francouzských umělců s názvem Collectif Petit Travers – S’assurer de ses propres murmures je složené z hudební i žonglérské sekvence, která rozvíjí vzájemný vztah od hudebníka k žonglérovi a zase naopak.

Cirkopolis uvede výběr provokativních i zábavných projektů s přesahem do současného tance, fyzického a vizuálního divadla. Paralelně s diváckým programem se uskuteční tvůrčí workshopy s festivalovými hosty.

Spojení cirkusu a divadla nebo žonglérské kuriozity

Centrum současného umění DOX přivítá meditativní pohybovou instalaci Thin Skin závěsné akrobatky Elišky Brtnické, ke které přizvala akrobatku Alžbětu Tichou a žongléra Filipa Zahradnického. Performerka se dlouhodobě zabývá uměleckým výzkumem na poli současného cirkusu. Nestálost pravidel a pomíjivost okamžiku zkoumá sólové představení Sandwritten závěsné akrobatky Lenky Švolíkové, které osciluje na pomezí současného cirkusu a divadla.

Performeři a klauni projektu tYhle a kolektiv v novince Suitcaseboarding promítnou obrazy z cest se situacemi, které v obměněných variantách zažívají na cestách všichni, každý ale trochu jinak. Sice se mění prostředí a lidé kolem, všichni ale mají společný záměr – někam se dostat.

Na závěr festivalu Bratři v tricku nechají diváky nahlédnout do Kabinetu žonglérských kuriozit a vezmou je na exkurzi do tajů manipulace s objekty. Díky tomu se dozvědí, že první zmínka o žonglování je čtyři tisíce let stará, nebo že obstojný žonglér byl i Leonardo da Vinci.

Ohodnoť článek

Autoři , | Foto Cirkopolis

Štítky festival, Praha, divadlo, žonglování, nový cirkus

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začíná festival nového cirkusu Cirkopolis. Přinese žonglérskou show i akrobacii  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.