Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Praze proběhne festival Věčná naděje, připomene díla z koncentračních táborů

Letošní šestý ročník festivalu Věčná naděje začne v Praze 23. února a potrvá až do konce března. Zahájí ho koncert v kostele svatého Šimona a Judy, kde zazní Requiem Giuseppa Verdiho v takovém provedení, jaké se odehrálo v terezínském ghettu v roce 1943 – se sólisty, sborem a klavírním doprovodem.

„Terezínští autoři dávají světu naději“

Festival probíhá od roku 2017 a systematicky se věnuje prezentaci děl hudebních skladatelů a hudebníků, kteří tvořili v těžkých podmínkách koncentračních táborů během druhé světové války. „Terezínští autoři dávají světu naději. Naději v to, že jejich hudba má šanci na přežití, i když měla být navždy umlčena,“ uvedl ve zprávě pro novináře dramaturg festivalu Petr Nouzovský.

Verdiho Requiem v podobě s klavírním doprovodem v Terezíně zinscenoval československý hudební skladatel, pianista a dirigent Rafael Schächter, která se na kulturním životě v ghettu aktivně podílel. Touha provozovat hudbu ho neopustila ani v nejtěžších chvílích, a tak na místě vznikla i další neopakovatelná představení. Věčná naděje představí historickou rekonstrukci terezínského provedení Requiem, které se uskutečnilo šestnáctkrát vždy pouze za doprovodu klavíru.

Kavárna Slavia vešla do dějin jako útočiště velkých umělců a místo, kde se psaly dějiny

Kavárna Slavia ležící na rohu Národní třídy naproti Národnímu divadlu patřila od 19. století spolu s nedalekými Národní kavárnou a Unionkou k nejslavnějším podnikům svého druhu v Praze. Jako jediná z trojice fungovala i za komunistického režimu,...

Zahájení festivalu se ujala brněnská filharmonie

Na zahajovacím koncertě festivalu vystoupí Český filharmonický sbor Brno pod vedením sbormistra Petra Fialy. Sólisté budou Jana Sibera, Jana Sýkorová, Tomáš Černý a Jozef Benci, o klavírní doprovod se postará Helena Fialová a dirigentem bude Tomáš Brauner.

„Nápad na uskutečnění Verdiho Requiem ve mně zrál od roku 2020, kdy jsem přijal pozici festivalového dramaturga. Ale není provedení kolosálního díla za doprovodu jediného klavíru bláznivou ideou? Není, ubezpečil mě sbormistr Petr Fiala. Díky konotacím jde o velmi silný příběh, který stojí za provedení, za reprízu, za dramaturgickou zmínku do naší pomyslné kroniky. Podnětem bylo i letošní 80. výročí takzvaného terezínského provedení, výročí 210 let od narození Giuseppe Verdiho a významné životní jubileum Petra Fialy,“ vysvětlil Nouzovský.

Festival dále nabídne koncerty Iva Kahánka, Krása Quartetu, Tria Bohémo nebo přednášku o hudbě v ghettu Terezín. Součastí programu bude i promítání dokumentárního filmu Defiant Requiem, který byl v roce 2014 nominován na dvě ceny Emmy.

Stovky diváků na poezii? Žádný problém. Kdo bude mistrem ČR 2022 ve slam poetry?

Devatenáctý ročník celostátní soutěže ve slam poetry jde do finále. V pražské MeetFactory se v sobotu 3. 12. 2022 rozhodne, kdo se stane novým mistrem ČR v tomto specifickém performativním žánru poezie. Kvalifikačních kol v 11 českých městech se...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Věčná naděje

Štítky festival, Praha, koncert, Terezín, koncentrační tábor, hudba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Praze proběhne festival Věčná naděje, připomene díla z koncentračních táborů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.