Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Restaurace Bohemia na Výstavišti čekala na opravu dvacet let. Stála devadesát milionů

Více než dvacet let byla restaurace Bohemia na pražském Výstavišti zavřená, nepoužívaná a chátrala. Letos se dočkala nové podoby, prošla celkovou opravou za skoro devadesát milionů korun a bude zase hostit lidi. Veřejnost se ale dostane jen v rámci pořádaných akcí.

Projekt převzalo od magistrátu Výstaviště

„Více než dvacet lez byla zavřená. Většina lidí si pamatuje zazděná okna a dveře, posprejovanou napůl rozpadlou budovu, byl na ni tristní pohled,“ popsal Bohemii na tiskové konferenci Pavel Vyhnánek (Praha sobě), náměstek primátora pro oblast financí a rozpočtu.

„Magistrát řešil rekonstrukci od roku 2006 v duchu svých nejlepších tradic, tedy opravdu neskutečně dlouho,“ uvedl Vyhnánek.

Jeden pokus podle Vyhnánka proběhl už ve volebním období v letech 2004 až 2018, kdy tam nastoupila stavební firma. „Nikoho ale nenapadlo, že projekt, který už měl pár let, bylo potřeba zaktualizovat, a rekonstrukce tedy nedopadla,“ vysvětlil Vyhnánek.

Projekt nakonec převzala od magistrátu společnost Výstaviště Praha a následně rekonstrukci realizovala. Náklady krylo hlavního město a dosáhly 87,7 milionů korun.

Nedochovala se podlaha ani dveře

Z budovy před zahájením rekonstrukce zbývalo málo, složitě se řešila i statika, stropy.

„Všechno vycházelo ze stavebně-technického a historického průzkumu, kdy se například zjišťovalo, která okna jsou původní. U fasády se dělal průzkum jednotlivých vrstev a zjistilo se, která byla původní, jaký měla odstín a s památkovou péčí se pak vzorkovaly jednotlivé odstíny,“ popsala redakci Pražské Drbny proces spoluautorka projektu rekonstrukce architekta Helena Literová.

Čerpali z toho, co se dochovalo. Nezbyly ale žádné dveře, podlaha se také nedochovala. „Jediné, co jsme byli schopni najít, byla u oken tato hráškově zelená. Jinak jsme se snažili použít materiály, které odpovídají době vzniku,“ dodala Literová.

Mezi překvapení, která práci zpomalila vzpomněla Literová chybějící kusy základů nebo změna plánované střechy. Památkářky totiž u ní našly šablony břidlice a místo plánované plechové krytiny museli použít břidličnou.

Provoz bude ovlivněn opravami Průmyslového paláce

V Bohemii z roku 1891 bývala restaurace, postavili ji rámci Jubilejní zemské výstavy. Teď by měla sloužit jako eventový prostor pro gastronomické, společenské, firemní či městské akce. Má na to i dostatečné zázemí.

Jak Vyhnánek zdůraznil, provoz budovy v následujících dvou až třech letech bude ovlivněn probíhající rekonstrukcí Průmyslového paláce. I proto zatím Bohemia nebude běžně přístupná veřejnosti. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archiv Výstaviště Praha, Jiří Šebek

Štítky oprava, Pavel Vyhnánek, rekonstrukce, projekt, Výstaviště Praha, Průmyslový palác, Bohemia, restaurace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Restaurace Bohemia na Výstavišti čekala na opravu dvacet let. Stála devadesát milionů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.