Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Válečná reportérka Darja Stomatová pokřtila knihu o válce na Ukrajině

Válečná reportérka Darja Stomatová a kameraman Ján Schürger pokřtili svou publikaci s názvem Pod štítem Charkova, která mapuje zákulisí jejich práce během nejtvrdších útoků ruských ozbrojených sil na ukrajinský Charkov. Křest knihy proběhl v prostorách Vojenského historického ústavu v Praze a zúčastnili se ho kromě desítek hostů také kmotři knihy, těmi se stali jaderná inženýrka Dana Drábová, brigádní generál Aleš Knížek a scenárista a režisér Václav Marhoul.

Kmotry knihy se stali Drábová, Marhoul a Knížek

Kniha Pod štítem Charkova vyšla v prosinci 2022 a čtenáře provede prvními týdny války, které rozpoutalo Rusko na území Ukrajiny. Publikace odhaluje příběhy, které čtenáři nemohli vidět v reportážích Darji Stomatové a Jána Schürgera. „Až v Charkově jsem poznala, že člověk může být velmi zlý, hlavně když páchá zlo jinému člověku, který je mu vlastně bratrem,“ řekla před křtem knihy v budově Vojenského historického ústavu Darja Stomatová.

Společně s autory knihu křtili tři kmotři, které spojuje vztah k armádě nebo Ukrajině. „Mně je velkou ctí, že jsem byla vybrána jako kmotra knížky, která určitě přispěje k zachování paměti a zachování kontextu. Pokládám to za nesmírně důležité,“ uvedla při křtu jaderná inženýrka Dana Drábová.

Já jsem viděl válečné reportéry v Afghánistánu a Iráku. Ta moje úcta a respekt k nim byl vždycky obrovský. Když už je člověk venku a má možnost sáhnout po zbrani, tak má pocit, že to může řešit. Reportéři mi vždycky přišli v jejich práci nazí a tím vlastně zranitelní. To, že máte na sobě napsáno PRESS, to pro většinu část těch parchantů vůbec nic neznamená řekl na místě Václav Marhoul. Třetím kmotrem se stal brigádní generál Aleš Knížek.

Pořád si pamatuju ten sladký pach mrtvých ruských vojáků, říká reportérka Darja Stomatová

Darja Stomatová se narodila v roce 1992 v Kazachstánu. Do Prahy přišla, když jí bylo pět let. Vystudovala tři vysoké školy, mimo jiné žurnalistiku na Univerzitě Karlově. Darju lidé v poslední době znají jako reportérku, která přinášela aktuální...

Kniha vznikala rychle

Kniha vznikla relativně rychle. „Vycházeli jsme hlavně z paměti a z toho, co jsme prožili, ale naše reportáže hrály také velmi důležitou roli, protože když jsem si je zpětně přehrávala, tak mi velmi pomáhaly monology v tom, abych si vybavila dané situace. Na první dobrou je těžké si vzpomenout, o čem jsme se třeba bavili, ale díky monologům z reportáží jsem měla jistotu, že to tam je přesně, jak to bylo tehdy,“ popsala tvůrčí proces pro našeho redaktorka na místě autorka knihy.

Darja a Ján začali na knize pracovat v létě 2022. „Velmi aktivně jsme psali v srpvnu a v září a kniha vyšla v prosinci 2022,“ dodala Stomatová.

Ohodnoť článek

Foto Ivo Spisar

Štítky kniha, Pod štítem Charkova, Charkov, Václav Marhoul, Dana Drábová, Aleš Knížek, Vojenský historický ústav Praha, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Válečná reportérka Darja Stomatová pokřtila knihu o válce na Ukrajině  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.