Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Hrad kvůli rekordnímu zájmu prodloužil výstavu korunovačních klenotů. Lidé ve frontě čekají i šest hodin

Kvůli jednomu pohledu na korunovační klenoty čekají tisíce lidí ve frontě i šest hodin a na některé se ani nedostane. Pražský hrad se proto rozhodl výstavu v katedrále svatého Víta prodloužit až do úterý 24. ledna. O den později je uloží zpět do Korunní koruny.

Fronta se táhne až k Úřadu vlády

„V současné chvíli je fronta až u Úřadu vlády, až u polského velvyslanectví, což je rekordní zájem, to tu ještě nebylo," popsal redakci Pražské Drbny hradní mluvčí Vít Novák. Lidé podle něj v špičce čekají až šest hodin.

Také poznamenal, že na všechny zájemce se dnes proto určitě nedostane, katedrála totiž zavírá v pět hodin. O půl druhé proto uzavřou vstup do Jižních zahrad, kudy fronta vede,a kdo se tam ve frontě nestihne posunout, do katedrály se nepodívá. 

„Proto jsme dnes ohlásili prodloužení výstavy, bude to i v prodloužených časech od osmi do 18 hodin," sdělil Novák.

VIDEO: Lidé čekají ve frontě na korunovační klenoty hodiny

Od dnešních devíti hodin jsou v příčné lodi svatovítské katedrály na Pražském hradě vystaveny korunovační klenoty. Jejich výstava vyvolala obrovský zájem turistů, kteří zaplnili areál Hradu. Lidé čekali ve frontě na korunovační klenoty hodiny....

Lidé uvidí i helmu a lebku svatého Václava

„České korunovační klenoty mohou lidé zhlédnout dnes, v pátek a v sobotu od 9.00 do 17.00 hodin. V neděli proběhne slavnostní mše celebrovaná arcibiskupem pražským a poté budou od 14.30 do 21.00 hodin klenoty opět zpřístupněny veřejnosti. Vystavení bude pokračovat i v pondělí 23. ledna a v úterý 24. ledna v prodlouženém čase od 8.00 do 18.00 hodin,“ oznámila kancelář na svém webu.

Konzultovala pracovníky památkové péče, kteří doporučili výstavu prodloužit jen o několik dní. Původně měla být ukončena 21. ledna.

„S potěšením jsme přijali zprávu, že i Metropolitní kapitula u sv. Víta prodlouží vystavení lebky a helmy našeho národního světce ve Svatováclavské kapli,“ doplnila kancelář.

VIDEO: Babiše nepustili do kostela, tak exhiboval ve frontě na klenoty

Předseda opozičního hnutí ANO a prezidentský kandidát Andrej Babiš se chtěl dnes vypravit na návštěvu kostela Panny Marie Vítězné a Pražského Jezulátka. Když se to provozovatelé kostela dozvěděli, raději budovu uzavřeli, aby Babiše nemuseli...

Přednostní vstup je povolen pouze vozíčkářům

Obyvatelům Prahy doporučujeme přijít mimo víkend, kdy očekáváme nápor mimopražských návštěvníků. Kdo chce mít jistotu, že se do katedrály dostane, musí se do fronty zařadit dopoledne," poradil Novák.

Lidé dostanou teplé nápoje, k dispozici mají i toalety. Přednostní vstup je povolen pouze vozíčkářům.

Zpět do Korunní komory klenoty uloží ve středu 25. ledna odpoledne. Zúčastní se prezident Miloš Zeman, i další držitelé klíčů od komory, premiér Petr Fiala (ODS), předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), pražský arcibiskup Jan Graubner, pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) a děkan Metropolitní kapituly u sv. Víta v Praze Václav Malý.
 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan William Drnek

Štítky korunovační klenoty, Pražský hrad, výstava, prodloužení, zájem, fronta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hrad kvůli rekordnímu zájmu prodloužil výstavu korunovačních klenotů. Lidé ve frontě čekají i šest hodin  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.