Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

VIDEO: Na Staroměstském náměstí v Praze už stojí vánoční strom

Od noci na úterý stojí na Staroměstském náměstí v Praze vánoční strom. Jde o pětadvacetimetrový smrk z Kytlice na Děčínsku. Strom pracovníci pokáceli v neděli, kdy ho odvezli do areálu u Kralup nad Vltavou, odkud putoval v pondělí po jedenácté hodině večerní na Staroměstské náměstí. V brzkých ranních hodinách začalo postavení a kotvení stromu, který se slavnostně rozsvítí v sobotu 26. listopadu.

Strom se rozsvítí v sobotu

Pětadvacetimetrový smrk rostl 58 let u jedné z chalup v obci Kytlice na Děčínsku. Do soutěže Hledá se strom přihlásil strom majitel blízkého domu. Ten se totiž obával pádu možného jehličnanu. „Strom sázel táta, když se narodila moje sestra, takže stáří víme přesně, bylo to před 58 lety. Protože je krásný, napadlo nás s dcerou Valerií, že by byl hezký na Staromák,“ vysvětlil v tiskové zprávě Petr Kubica.

Podle odborníků je strom na Staroměstské náměstí vhodný. „Smrk už prohlédl dendrolog a podle předběžné zprávy je v pořádku,“ vysvětlila ve zprávě pro novináře mluvčí společnosti Taiko, která pořádá vánoční trhy na Staroměstském náměstí, Hana Tietze.

Příprava na kácení stromu začala v sobotu. V neděli se bylo na jeho kácení podívat asi padesát lidí. Podmínky byly podle dřevorubce Jiřího Vorlíčka stísněné. „Z jedné strany vysoké napětí, z druhé železniční trať. Prostor není velký,“ řekl před kácením. „Kvůli bezpečnosti práce a bezpečnosti dopravy je to mimořádně náročná akce,“ uvedl.

Vánoční stromy na Staroměstské a Václavské náměstí vyrostly u jedné chalupy. Teď míří do Prahy

V Kytlici na Děčínsku dnes desítky lidí asistovaly kácení dvou smrků, které odpoledne na kamionových soupravách zamířily k Praze. V metropoli budou zdobit při vánočních trzích Staroměstské a Václavské náměstí. Vůbec poprvé jsou oba stromy z...

Stromy ze Staroměstského a Václavského náměstí jsou ze stejného místa

Řidič nákladního auta přivezl smrk po trase Úžice – D8 – R8 – Cínovecká – Liberecká – V Holešovičkách – Argentinská – Za Viaduktem – nábřeží kapitána Jaroše – Edvarda Beneše – Čechův most – Pařížská – Staroměstské náměstí.

Zajímavostí je, že z Kytlice na Děčínsku je také strom, který letos ozdobí trhy na Václavském náměstí. „Jsme rádi, že stromy od nás ozdobí Prahu. Navíc, když jsme první obcí, odkud jdou dva stromy najednou,“ řekla Monika Hladíková (Kytlice náš domov), starostka obce, kde žije 475 obyvatel a ve které v létě bývá díky chalupářům i 1500 osob.

Smrk by se měl na Staroměstském náměstí v Praze rozsvítit v sobotu 26. listopadu 2022. To je zároveň termín zahájení Největších Vánoční trhů na Staroměstském a Václavském náměstí.

Ohodnoť článek

Foto Ivo Spisar

Štítky Vánoce, strom, smrk, Staroměstské náměstí, Praha, okres Děčín, Kytlice, Kralupy nad Vltavou, kácení, Václavské náměstí, Edvard Beneš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Na Staroměstském náměstí v Praze už stojí vánoční strom  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.