Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Obraz Toyen se na aukci v Praze prodal za 35 milionů korun

Dílo malířky Toyen z roku 1956 Skryt v jejich obrazech se na nedělní aukci v Obecním domě v Praze prodalo za 34,7 milionu korun včetně aukční přirážky 24 procent. Vyvolávací cena byla 18 milionů korun. Za pořádající společnost European Arts to sdělil Miloš Svoboda. Nejdražším dílem Toyen prodaným v tuzemské aukci zůstává obraz Cirkus, za který nový majitel loni zaplatil konečnou cenu 79,56 milionu korun.

O dílo Skryt v jejich odrazech svedlo napínavou bitvu několik dražitelů

Cirkus je na třetím místě v žebříčku nejdráže prodaných obrazů na aukcích v ČR za obrazem Staropražský motiv Bohumila Kubišty, za který letos v květnu kupec dal 123,6 milionu korun, a dílem Divertimento II Františka Kupky, které se v listopadu 2020 prodalo za 90,24 milionu korun.

Toyen (1902 až 1980), vlastním jménem Marie Čermínová, je podle odborníků jednou z nejpozoruhodnějších osobností českého a evropského výtvarného umění 20. století. V letech 1925 až 1929 působila v Paříži, kde společně s Jindřichem Štyrským rozvíjela původní český malířský směr - artificialismus, který představoval osobitou a poetickou alternativu k tehdejší geometrické abstrakci i surrealismu. Do metropole nad Seinou se pak Toyen definitivně vrátila v roce 1947 a zůstala věrná surrealistickému hnutí. Ve svém díle reflektovala i válečné katastrofy a celé její dílo prostupuje téma erotiky.

O dílo Skryt v jejich odrazech svedlo napínavou bitvu několik dražitelů on-line a na telefonu. „Jednalo se o mimořádnou příležitost pro tuzemské sběratele nebo investory. Podobná díla v této kvalitě jsou dnes na trhu již prakticky nedostupná," uvedl Miloš Svoboda.

Dílo Skryt v jejich odrazech bylo vystaveno na celoevropské retrospektivě Toyen, která se konala v posledních dvou letech v Národní galerii v Praze, Kunsthalle Deutschland v Hamburku a pařížském Musée d’Art Moderne. „Toyen dokázala skvěle pracovat se soumrakem a svítáním, s hodinou mezi psem a vlkem, jak tento stav nazývali její surrealističtí přátelé," uvedl v posudku k obrazu Karel Srp.

O díla Toyen je tradičně velký zájem

Nedělní aukce v Grégrově sále Obecního domu nabídla sběratelům a veřejnosti celkem 250 položek klasického i moderního výtvarného umění. Sběratelé utratili téměř 117 milionů korun a úspěšně se vydražilo 82 procent nabízených položek. Z dalších milionových položek se v aukci vydražila například díla od Františka Kupky, Václava Brožíka, Mikuláše Medka nebo Josefa Šímy. Milionovou hranici překonalo celkem 21 děl.

O díla Toyen je tradičně velký zájem. její obraz s názvem Samotáři z roku 1934 se letos v květnu na aukci prodal za 54 milionů korun včetně dvacetiprocentní aukční přirážky.

V roce 2000 připravila její velkou retrospektivní výstavu Galerie hlavního města Prahy. Navštívilo ji tehdy téměř 70 tisíc diváků, což je dnes číslo v tuzemském galerijním provozu nevídané. Velká sběratelská hodnota díla Toyen vede i k tomu, že autorka patří mezi ty umělce, kteří jsou v tuzemsku nejčastěji paděláni.

Ohodnoť článek

Štítky aukce, obraz, umění, Toyen, Praha, dražba, Obecní dům, František Kupka, Bohumil Kubišta, Česko, Jindřich Štyrský, Václav Brožík, Josef Šíma

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obraz Toyen se na aukci v Praze prodal za 35 milionů korun  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.