Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Galerie Villa Pellé hostí unikátní výstavu Theodora a Jana Pištěkových

V bubenečské Galerii Villa Pellé probíhá od 19. října unikátní výstava Theodora Pištěka a jeho syna Jana Pištěka. Oba pánové vystavují vůbec poprvé společně. Expozice se jmenuje Pištěk & Pištěk, dva světy. Návštěvníci uvidí dílo dvou malířů, kteří jsou spjatí tou nejužší rodinnou vazbou.

Jan a Theodor Pištěkovi společně vystavují vůbec poprvé

Oba autoři společně vystavují vůbec poprvé. Důvodem je možná velká různost stylů, které si oba samostatně vypracovali. Oba umělce však spojuje důvěra v sílu obrazu i touha po dokonalosti a co největší umělecké přesvědčivosti.

V expozici měla být jejich díla promíchána, ale nakonec tomu tak není, a to právě pro vzájemnou různost stylů. Návštěvníci tak mohou v jednotlivých patrech galerie ve Ville Pellé obdivovat vždy dílo jednoho z autorů.

Každý z autorů má svého kurátora

Jan Pištěk je synem Theodora Pištěka a patří ke generaci 80. a 90. let, která spoluurčovala postmoderní směr českého malířství po pádu komunismu.

„Tato výstava je pokračováním úspěšného cyklu výstav, které spojují umělecké dvojice, které se třeba někdy fyzicky ani nepoznaly, ale jejich dílo spolu dokáže komunikovat. V případě Jana a Theodora Pištěkových je to přesně naopak. Tady k fyzickému kontaktu došlo, protože se jedná o otce a syna. Jedná se o intimní vztah a o to více si vážím toho, že tento můj lehce šílený nápad přijali, aby poprvé v životě v jednom prostoru uskutečnili společnou výstavu,“ uvedla na slavnostním zahájení výstavy Pištěk & Pištěk, dva světy ředitelka Villy Pellé Vladana Rýdlová.

Unikátní je také fakt, že každý z vystavujících má svého kurátora. „Oba zde vystavující umělci se vyznačují tím, že si vytvořili svůj autentický styl nebo také svůj svět, což umělec chce vytvořit. Janova výstava se soustředí zhruba na období posledních pěti let,“ uvedl na novinářské prohlídce výstavy kurátor výstavy Jana Pištěka Petr Volf.

Výstava Theodora Pištěka je zkrácenou retrospektivou

Letošní devadesátník Theodor Pištěk vstoupil na scénu počátkem 60. let minulého století. Je legendou a hlavní postavou hyperrealistického malířství a světově uznávaným kostýmním výtvarníkem.

Výstava Theodora Pištěka je zjednodušeně řečeno zkrácenou retrospektivou. Návštěvníci na ní uvidí díla z období přelomu 50. a 60. let jako je například obraz Hudebníci nebo portrét filmového režiséra Františka Vláčila.

„Theodor Pištěk velmi dlouho „nevpouštěl“ tyto práce do souhrnu svého díla – Hudebníci dlouho viseli v kuchyni jeho mukařovského domu, po jejich restaurování pak byly okamžitě zakoupeny do pražské Kunsthalle; Portrét Františka Vláčila zase dlouho ležel na půdě, odkud ho svého času vyzvednul syn Jan a náročně zrestauroval. Vystavení těchto, a několika dalších obrazů, může vzbudit v jubilejním pištěkovském roce vpravdě malou senzaci,” popsal výstavu Theodora Pištěka její kurátor Martin Dostál.

Výstava Pištěk & Pištěk, dva světy bude v Galerii Villa Pellé k vidění až do 20. ledna 2023.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ivo Spisar

Štítky umění, výstava, Galerie Villa Pellé, Praha, Theodor Pištěk, Jan Pištěk, galerie, styl, František Vláčil, malíř, Martin Dostál

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Galerie Villa Pellé hostí unikátní výstavu Theodora a Jana Pištěkových  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.