Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Signal Festival rozsvítil kostel na náměstí Míru. Jaký je program?

Letošní ročník Signal Festivalu oficiálně začal ve čtvrtek večer na náměstí Míru v Praze, když po čtyřech letech videomapping rozsvítil baziliku sv. Ludmily. Festival však potrvá až do neděle 16. října. Nabídne unikátní dílo digitálního umělce Refika Anadola vytvořené z městských dat, světelně-divadelní inscenaci pod režijní taktovkou Miřenky Čechové nebo instalaci designéra Maxima Velčovského, která reaguje na válku na Ukrajině. Dojde i na oslavu českého předsednictví v Radě Evropské unie.

Signal Festival opět rozsvítil baziliku sv. Ludmily

Signal Festival oficiálně začal ve čtvrtek oslavou českého předsednictví v Radě Evropské unie. Videomapping francouzského kolektivu AV Extended na fasádu baziliky sv. Ludmily doplnila hudba českého hudebního producenta Aid Kida.

„Desátý ročník reflektuje všechny naše základní hodnoty, jako jsou sounáležitost, spolupráce a diverzita. To se odráží v celé dramaturgické skladbě programu. Signal Festival 2022 je takovým naším programovým best of. Stejné hodnoty jsou vlastní také Evropské unii. Proto jsme se rozhodli oslavit české předsednictví v Radě EU s velkou parádou a stvořili jsme projekt Light for Europe. Náměstí Míru patřilo vždy mezi nejmilovanější festivalové lokace. Skvělé instalace letos najdou ale také v placené galerijní zóně, vůbec největší, jakou jsme kdy připravili,“ uvedl ve zprávě pro novináře ředitel festivalu Martin Pošta.

Ukrajinská auta v centru Prahy a vršovická premiéra

Na Mariánském náměstí před budovou pražského magistrátu je k vidění výstava, kterou vytvořil jeden z nejznámějších českých designérů Maxim Velčovský. Dílo s názvem Fyzická možnost smrti v mysli někoho žijícího tvoří vyhořelá auta dovezená z ukrajinských míst zasažených válkou. Auta doplňují i konkrétní příběhy lidí z Ukrajiny, kteří přišli často o celý svůj majetek nebo o své blízké.

Umělec Refik Anadol připravil dílo vytvořené z městských dat, která poskytl Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy. Jedinečná site-specific instalace bude k vidění v Centru architektury a městského plánování až do 6. listopadu 2022.

Multimediální a multižánrový soubor Národního divadla Laterna magika spojí v představení LUNAtic videomapping s tancem. Inscenace se odehraje v prostorách Kateřinské zahrady, která je součástí Všeobecné fakultní nemocnice.

V prostorách Kunsthalle Praha zájemci uvidí dílo jednoho z nejúspěšnějších českých umělců na NFT scéně Ondřeje Zunky. Součástí programu bude mimo jiné výstava mladých českých digitálních umělců. Projekt INVISIBLE FORCES bude v experimentálním prostoru Kunsthalle Praha s názvem Aw! Lab k vidění do 21. listopadu 2022.

Letos poprvé Signal Festivalem ožijí Vršovice. Tam zájemci uvidí legendární instalaci CLOUD z tisíce recyklovaných žárovek, která se objevila na prvním ročníku festivalu v roce 2013.

„Zajímavé je, že Signal Festival není energeticky náročný, jak si mnozí myslí“

Organizátoři Signal Festivalu si uvědomují vysokou cenu energií i dopad akce na životní prostředí, a tak festival používá zdroje s nízkou spotřebou, omezuje tvorbu tištěných programů a propagačních předmětů. „Stále hledáme cesty, jak se zlepšovat. Snažíme se motivovat návštěvníky, aby chodili na akci pěšky, produkci zahraničních děl řešíme lokálně a vybíráme ekologické materiály, které jdou dále recyklovat. Zajímavé je, že Signal Festival není energeticky náročný, jak si mnozí myslí. Spotřeba elektrické energie v roce 2021 byla zhruba 10 tisíc kWh, což odpovídá asi 42 tisícům korun neboli průměrné roční spotřebě asi tří domácností. Zároveň částečně zhasínáme lampy v okolí festivalu, aby více vynikla díla. Celková spotřeba se tak velmi dobře kompenzuje,“ popsal ředitel festivalu Martin Pošta.

Doprovodný program festivalu potrvá až do neděle 16. října. Panelová diskuze Signal Talks v CAMPu představí nejznámější české umělce, kteří v minulosti vystavovali svá díla na festivalu, proběhne také debata na téma NFT a digitální umění, komentovaná prohlídka v Kunsthalle Praha, multimediální představení VEKTROSKOP nebo společná výstava Michala Škapy a Michala Cimaly v Galerii U Betlémské kaple.

Velká část programu Signal Festivalu je pro zájemce zdarma. Vstupenky však budou lidé potřebovat, aby mohli obdivovat impozantní velkoformátovou projekci Refika Anadola (CAMP), hyperrealistické dílo Ondřeje Zunky (Kunsthalle Praha), dynamickou hru laserových paprsků od japonského umělce Shohei Fujimota (kostel u Salvátora), divadelní performance od Laterny magiky (Kateřinská zahrada), instalaci mladého pražského kolektivu Tabula Rasa (Vzlet) a pohyblivou světelnou instalaci francouzského studia Collectif Scale (Heroldovy sady).

Ohodnoť článek

Foto Signal Festival

Štítky Signal festival, festival, světla, kultura, Praha, instalace, bazilika, video mapping, Evropská unie, Maxim Velčovský, kostel, výstava, ruská invaze na Ukrajinu, slavnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Signal Festival rozsvítil kostel na náměstí Míru. Jaký je program?  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.