Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Nová pražská výstava podpoří ukrajinské matky a sirotky

V pražském Centru Bořislavka probíhá až do 5. listopadu výstava současných ukrajinských sochařů a malířů. Padesát vystavených děl je určeno k prohlížení i k prodeji. Výtěžek podpoří děti, jež ztratily rodinu, nebo nákup protéz pro ukrajinské matky, které v důsledku války přišly o končetiny.

Z vystavených děl sálá soudržnost i naděje

Akce nese název Nezlomní. Poukazuje na to, že z mnohých exponátů i přes téma války sálá naděje, soudržnost a odhodlání. Kromě začínajících umělců vystavují svá díla i renomovaní výtvarníci jako například Lubomir Medvid.

„Válka trvá přes půl roku. Přinesla nezměrné utrpení. Odstranit její dlouhodobé následky bude trvat desetiletí. Nyní je třeba pomáhat nejzranitelnějším – ženám, matkám, které v důsledku bombardování přišly o končetiny a nutně potřebují pro zvýšení kvality života protézy, a také dětem bez příbuzných či domova,“ vysvětlil v tiskové zprávě Luboš Veselý, ředitel nadace KKFF, která akci pořádá. Na výstavu organizace vyčlenila 250 tisíc korun.

Z Prahy poputuje výstava do Chicaga

„Náš národ prodělává obrovské trauma. Ke zraněním a zvěrstvům dochází prakticky po celé zemi. Nyní se sice bojuje na jihu a východě Ukrajiny, ale velký boj svádějí lékaři daleko od fronty, kam se ze zasažených oblastí svážejí těžce zranění civilisté. Desítky žen s malými dětmi přišly při bombardování o ruce či nohy. Duchovní a fyzická rehabilitace ukrajinských matek je dnes nesmírně důležitá,“ zdůraznil ve zprávě pro novináře ukrajinský podnikatel Zinoviy Kozytskyi.

Jeho nadace založila projekt My a svět, kterého je výstava součástí. Chce jejím prostřednictvím podpořit propagaci ukrajinského umění ve světě a zároveň pomoci zemi ve válce.

Výstava bude na Bořislavce až do 5. listopadu, kdy se přesune do amerického Chicaga. Vstup je zdarma.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Bořislavka Centrum

Štítky kultura, umění, válka na Ukrajině, Praha, výstava, válka, Bořislavka, malíř, Luboš Veselý, Chicago, Ukrajina, protéza

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová pražská výstava podpoří ukrajinské matky a sirotky  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.