Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Praze probíhá festival 4 + 4 dny v pohybu. Nabízí výstavy, tanec i divadlo

Mezinárodní festival současného umění se v Praze koná už po sedmadvacáté. Tentokrát se jeho dějištěm stalo Divadlo Achram Jízdárna Savarin a především bývalé sportovní centrum Erpet Smíchov. Až do 16. října mohou zájemci navštěvovat koncerty, filmové projekce, workshopy, ale i komentované procházky nebo projížďky. Nechybí ani program pro děti.

Umělci vystavují ve starém sportovním centru

Letošní ročník nese podtitul Být někdo jiný někde jinde někdy jindy. Stejný název má i titulní výstava festivalu, která je vidění v centru Erpet Smíchov. Tam totiž mnoho z vystavovaných inscenací vzniklo. Výstava představí například díla Krištofa Kintery, Anny Hulačové, Vasila Artamonova nebo Evy Koťátkové.

“Výstavní prostor je tentokrát hodně specifický tím, že se jedná o bývalý sportovní areál z osmdesátých let, jehož součástí je vnitřní golfový trenažer s trávníkem, umělými stromy atd. Rozhodly jsme se ale tento v něčem až obskurní prostor naopak využít, většina umělců připravila site specific díla přímo na míru tohoto místa. Myslím, že to bude pro návštěvníky velké překvapení,“ vysvětlila v tiskové zprávě kurátorka výstavy Gabriela Kotiková.

Ten, kdo kandiduje na post prezidenta, by si neměl táhnout žádný balvan z minula, říká Danuše Nerudová

Podle aktuálních předvolebních průzkumů rostou šance Danuše Nerudové na její zvolení první českou prezidentkou. Nejen o své vizi, ale také o tom, jak přistupovat k zastropování cen energií, zda přijímat ruské uprchlíky před mobilizací a o ženách...

Festival zakončí Tonya Graves

Kromě výstavy se v Erpetu budou odehrávat různá představení, taneční vystoupení, divadlo, promítání filmů, ale také třeba fast fashion workshop. Vrcholem festivalu pak bude zpěvačka Tonya Graves, která vystoupí 15. října v uměle vytvořené krajině v Erpetu.

Komentované procházky povedou například na Císařskou louku, kam návštěvníky dovede Jiří Sádlo, nebo k Vltavě s Kamilou Lohrovou a Terezou Vohryzkovou. Zájemci se také mohou na lodi projet po Vltavě s Adamem Gebrianem.

Seznamte se s osudy Průmyslového paláce, jedné z pražských ikon

Sjezdový, Národopisný či Ústřední. I těmito názvy byl v průběhu své existence nazýván Průmyslový palác, dominanta holešovického Výstaviště. I přes to, že se jeho název a využití během let proměňovalo, zůstávala jeho podoba stejná. Tedy až do...

Ze zahraničních umělců se představí například komik a umělec Kim Noble. „Kim Noble, to je neskutečný performer i neskutečná performance, dokonalé propojení divadla, televize, filmu a humoru. Navíc se jedná o v současnosti jedno z nejžádanějších multižánrových představení evropských festivalů,“ uvedl ve zprávě pro novináře dramaturg Pavel Štorek.

Pro děti je připraven speciální program. Nejmenší mohou navštívit divadelní představení Malá mořská víla, Tři medvědi a drzá Máša nebo rodinnou dílnu s názvem Máš umělecké střevo? Celý program je dostupný na webu akce.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Markéta M. Černá

Štítky umění, kultura, výstavy, festival, Praha, divadlo, výstava, Smíchov, Tonya Graves, Kim Noble, Krištof Kintera, Anna Hulačová, Eva Koťátková, koncert, současné umění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Praze probíhá festival 4 + 4 dny v pohybu. Nabízí výstavy, tanec i divadlo  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.