Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Ministerstvo kultury vyhlásilo nejlepší knihovnu roku. Je v Praze

Ocenění Knihovna roku 2022 si v konkurenci dalších třinácti z celé republiky odnesla ta v Praze - Dolních Chabrech. Svaz knihovníků v soutěži hodnotí dlouhodobé zásluhy o rozvoj knihovnictví a mimořádný přínos. Podle místní starostky Kateřiny Šilhové Šafránkové je to zásluha hlavně místní knihovnice.

„Byla velmi aktivní i během covidové pandemie"

Místní veřejná knihovna v Praze – Dolních Chabrech získala při úterním vyhlašování hlavní cenu v kategorii základní knihovna, která je spojena i s finanční odměnou 70 tisíc korun. Vybral ji Svaz knihovníků a informačních pracovníků České republiky. Ocenil inspirativní prostředí knihovny, „které se díky entuziasmu, fantazii a kreativitě knihovnice proměňuje v místo, kde se stírají hranice mezi realitou a literárním světem,“ jak uvedlo Ministerstvo kultury na svém webu.

Podle Svazu se knihovna aktivně podílí na životě v místní části, připravuje akce pro různé cílové skupiny, zapojuje se do charitativních akcí. „Knihovna, zejména díky skvělé paní knihovnici Aleně Wacht­lové, byla velmi aktivní i během covidové pandemie. V rámci tematického roku, věnovanému osobnosti Jaroslava Foglara, se zaměřila zejména na vícedenní venkovní aktivity pro ne­čtenáře, mladší a starší děti,“ píše se na webu Svazu knihovníků.

„Udělování cen Knihovna roku ukazuje, jak se to napříč celou Českou republikou naplňuje. Knihovny větší, menší, na venkově i městech, všechny se snaží reagovat na to, jak se proměnil svět a chtějí se otevřít se čtenářům všech věkových kategorií a vést je k tomu, aby nejenom četli a půjčovali si knihy, ale aby také získávali další informace a propojovali se navzájem mezi sebou," řekl ČTK ministr kultury Martin Baxa (ODS).

„Jako starostka musím říci, že získají téměř vše, o co si požádají"

.„Máme především obrovskou velkou radost. Už nominace byl úspěch, natož výhra v takové konkurenci. Ocenění je hlavně oceněním a zásluhou báječné paní knihovnice Aleny Wachtlové, která se práci pro knihovnu věnuje daleko nad rámec svého pracovního úvazku,“ popsala redakci Pražské Drbny starostka městské části Kateřina Šilhová Šafránková (184 00.cz - ZA LEPŠÍ CHABRY).

„V Dolních Chabrech je její práce velmi dobře vnímána a vysoce ceněna i v rámci různých anket mezi Chaberáky. Včera ráno jsme odjížděli na vyhlášení a dostávali jsme spoustu slov podpory a vyjádření typu, že i když medaile nepřivezeme, Chaberáci vědí, která knihovna je nejlepší,“ dodala Šilhová Šafránková.

Knihovna je součástí kulturního centra Chaberský dvůr. Tam i koncem srpna přišla hodnotící komise, složená z knihovnických odborníků. Prohlédla si prostory, seznámila se s fungováním knihovny a programem.

„Chaberská knihovna má plnou podporu nás jako zřizovatele. Jako starostka musím říci, že získají téměř vše, o co si požádají. Což mi v případě, že máte kolem sebe zapálené a motivované lidi, kteří srší nápady, připadá jako samozřejmost, ale zřejmě tomu tak není všude automaticky. I na včerejším vyhlašování jsme nasbírali spoustu dalších kontaktů a nápadů na další vylepšení služeb. Neusínáme na vavřínech a chaberští se mají na co těšit,“ vysvětlila Šilhová Šafránková.

Ohodnoť článek

Foto Chaberský dvůr-Kulturní centrum

Štítky knihovna, Praha - Dolní Chabry, Svaz knihovníků, Ministerstvo kultury, ocenění, Praha, Ministerstvo kultury České republiky, Dolní Chabry, Česko, Jaroslav Foglar, Martin Baxa, ODS, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ministerstvo kultury vyhlásilo nejlepší knihovnu roku. Je v Praze  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.