Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Smutný sedmimetrový pes Františka Skály odpluje z náplavky na festival do Drážďan

Sedm metrů dlouhá socha smutného psa se sklopenýma ušima z ateliéru výtvarníka Františka Skály, která od poloviny září stojí na jedné z lodí na na náplavce Rašínova nábřeží, odpluje na festival do Drážďan. Tam bude součástí výstavy pořádané v rámci tamní České sezony.

„Antihrdina, který nikdy nic nedobyl, nesjednotil a ničím výrazným na sebe neupozornil“

Na Lodi Tajemství na náplavce pod Vyšehradem od poloviny září stojí sedmimetrová socha smutného psa s názvem Vulpes Gott. Vzhledem k tomu, že je socha vytvořena z drátů, říká mu autor František Skála také Dratoslav von Mischling nebo Slávek.

„Je to pomník ohrožených druhů. Monument odstrkovaných. Kříženec nečistých ras a vyhynulých tvorů. Antihrdina, který nikdy nic nedobyl, nesjednotil a ničím výrazným na sebe neupozornil. Jen bojoval o holou existenci, budíce u jedněch soucit, u druhých opovržení," říká o soše František Skála.

Symbol psa v kultuře představuje bezpečí, intuici, poslušnost, moc a hravost, na druhé straně ale i hloupost, melancholii, zbabělost, chudobu a nečistotu. „Pes je prastaré téma výtvarného zobrazování, nicméně Skálův pes bude jistě jednou z největších realizací tohoto tématu," řekl novinářům hlavní kurátor festivalu Všechnu moc imaginaci! a bývalý ředitel Národní galerie Praha Jiří Fajt.

Pes v úterý odpluje do Drážďan

Právě na festival s názvem Všechnu moc imaginaci! s podtitulem Česká sezona do německých Drážďan pes odpluje lodí už během úterý. Festival chce Němcům ukázat současnou českou kulturní scénu a zároveň přilákat Čechy do saské metropole za jinou než klasickou kulturou. V saské metropoli sochu odhalí 30. září a stane se předznamenáním výstavy Všechnu moc imaginaci ve výstavní síni Lipsiusbau na labské promenádě.

Výstavu v rámci České sezony budou SKD zahajovat 26. listopadu. Na výstavě se představí na 25 českých současných umělců s díly české klasické moderny z prvních desetiletí 20. století.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Miloslava Syrová

Štítky umění, socha, loď, náplavka, Praha, festival, František Skála, pes, Drážďany, výstava, Rašínovo nábřeží, ateliér, Jiří Fajt, Vyšehrad, Národní galerie v Praze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Englic

V těch Drážďanech by si ho už mohli nechat...

Úterý, 27. září 2022, 15:34Odpovědět

Smutný sedmimetrový pes Františka Skály odpluje z náplavky na festival do Drážďan  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.