Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

VIZUALIZACE: Hlávkův most dostane nový povrch. Rekonstrukce ale začne až za tři roky

Hlávkův most, který spojuje Rohanské nábřeží a nábřeží Kapitána Jaroše, čekají opravy. Povrch vozovky i chodníků se vymění, vymění mostní konstrukci přes štvanický plavební kanál a na pravém břehu postaví nové podchody.

Veřejnou zakázku vypíše Technická správa komunikací metodou Design & Build. To znamená, že ten, kdo projekt získá, ho navrhne i postaví. „Vozovka a chodníky dostanou nové povrchy. Kostky na silnici vyměníme za asfalt. Oddělíme chodce od cyklistů a na chodnících bude mozaiková dlažba. Rekonstrukcí zlepšíme podmínky pro všechny druhy dopravy. Auta, tramvaje, cyklisty i pěší. Přes štvanický plavební kanál vznikne nový vyvýšený most,“ popsal náměstek primátora pro oblast dopravy Adam Scheinherr (Praha sobě).

Zhotovitele vyberou příští rok, kdy začne pracovat na projektu, pak proběhne změna územního rozhodnutí a bude muset získat stavební povolení.

Samotná stavba ale začne nejdříve v březnu roku 2025. Musí se totiž zkoordinovat s opravou Libeňského mostu, která začala tento týden, a zahrnuje přerušení dopravy. Tramvaje proto budou jezdit vždy jen po jednom nebo druhém mostě.

Část mostu přes štvanickou plavební komoru z počátku 60. let 20. století se musí sbourat kvůli špatnému technickému stavu a nízké podjezdní výšce. Ten je s 4,8 metru nejnižší ze všech pražských mostů. Zvedne se proto na 5,25 metru.

„ Pro lodě by však byla ideální výška 7 metrů, což ale v těchto místech není možné docílit bez toho, aniž by se postavil zvedací most. Vylepší se také podchody na těšnovské straně pro pěší a cyklisty, navržena jsou schodiště s bezbariérovými lávkami,“ informoval v tiskové zprávě mluvčí magistrátu Vít Hofman.

„Demoliční práce proběhnou tak, že se bude každá část mostu bourat jednotlivě, neohrozí tím nijak zásadně automobilovou dopravu. Jakmile se jedno pole zbourá, bude se stavět následující. Vždy zůstanou zachovány dva jízdní pruhy pro automobily. Tramvajím se však výluka nevyhne. Pohyb pro pěší a cyklisty nebude omezen,“ doplnil Hofman

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát hl. m. Prahy

Štítky Hlávkův most, oprava, povrch, tramvaje, Libeňský most, chodník, doprava, Otakar Jaroš, cyklista, Vít Hofman, Adam Scheinherr, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIZUALIZACE: Hlávkův most dostane nový povrch. Rekonstrukce ale začne až za tři roky  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.