Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nové vozy lanovky na Petřín jsou z dílny designérky, která navrhla tramvaj i erotické pomůcky

V mezinárodní soutěži na podobu nových vozů lanovky na Petřín zvítězil tým české designérky Anny Marešové. Ta se proslavila návrhem výletní tramvaje T3 Coupé a erotických pomůcek. Podle plánu by se v nich lidé mohli vozit za dva roky.

První soutěž zrušili

„V situaci, kdy se ukázalo jako nezbytné vyměnit původní vozy z 80. let postavené na podvozcích z let 30., jsme se rozhodli pro designovou soutěž, jejíž výsledek nyní prezentujeme. Je skvělé, že minimálně dva finalisté pracovali ve svých návrzích s emocemi a geniem loci Petřína a do svých návrhů vložili více, než bylo v soutěžním zadání," uvedl v tiskové zprávě Adam Scheinherr (Praha sobě), náměstek primátora pro oblast dopravy a předseda dozorčí rady dopravního podniku.

Designérskou soutěž vypsal dopravní podnik už v říjnu loňského roku. Přihlásilo se 26 týmů, z toho deset z nich zahraničních. Finalisté pak měli vypracovat návrh karoserie a interiéru vozidla. Nakonec byla ale celá soutěž zrušena, protože jeden z finalistů návrh neodevzdal.

„Původní soutěž byla pro mě zklamáním, jak z hlediska organizace soutěže, tak atmosféry v průběhu konání jednotlivých setkání poroty, která skončila fiaskem v samém závěru, kdy jeden ze soutěžících svůj návrh zapomněl odevzdat. Vzhledem k důležitosti a významu petřínské lanovky, jak pro dopravní podnik, tak pro Pražany, a samozřejmě s ohledem na technicky dosluhující stav stávajících vozidel i tratě jsme přistoupili k nové soutěži, která však vycházela ze zadání původní soutěže i s původními účastníky,“ vysvětlil technický ředitel dopravního podniku Jan Šurovský.

Změnili i nástupiště

Soutěž znovu vyhlásili v červenci letošního roku a pozvali čtyři finalisty z té minulé. Vítěz i ostatní tři získali po půl milionu korun. Podle Šurovského se pětičlenná porota na návrhu týmu Anny Marešové jednomyslně shodla. 

„Lanovku máme spojenou s Prahou, Petřínem a i dětstvím a tak jsme k návrhu přistoupili s respektem jak k jejímu odkazu, tak i místu. Zároveň ovšem chceme, aby byla komfortní a technologicky vyspělá. Chtěli jsme se také vyhnout sportovnímu rázu, trendům a okázalosti. A šli jsme pokornou, udržitelnou cestou funkčního designu. Maximalizovali jsme výhled a odhalili, co se dalo. Jo a předělali jsme nástupiště, i když to nebylo v zadání, ale nešlo to tak nechat, že jo,“ vysvětlila Anna Marešová na svém Facebooku.

Projíždějící vozy na sebe budou mrkat

Vozy jsou tedy více prosklené, sedačky sklápěcí, je rozšířena vyhlídková plošina a vozíčkáři či kola dostanou víc prostoru. Projíždějící vozy na sebe také budou reagovat pomocí světel. „Problikávající jedno světlo jako mrkající oko prvního vozidla a zrudnutí stydícího se druhého vozu je nádherný příklad polidštění techniky, metaforou setkávání se na Petříně a unikátem, který si, pevně věřím, oblíbí nejen Pražané, ale i návštěvníci Prahy,“ dodal Scheinherr. Lidé by se v nich podle plánů dopravního podniku mohli projet na konci roku 2024. 

Marešová už s dopravním podnikem spolupracovala v roce 2018 na projektu výletní tramvaje T3 Coupé. Proslavila se ale svou diplomovou prací, ve které se věnovala designu erotických pomůcek.

Ohodnoť článek

Foto Anna Marešová designers

Štítky Petřín, lanová dráha, návrh, soutěž, vozy, Anna Marešová, erotická pomůcka, T3 Coupé, Praha, Adam Scheinherr, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nové vozy lanovky na Petřín jsou z dílny designérky, která navrhla tramvaj i erotické pomůcky  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.