Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Praha daruje Ukrajině dvacet tramvají a dva autobusy

Vedení hlavního města spolu s dopravním podnikem rozhodlo, že dvěma ukrajinským městům daruje dvacet tramvají a dva autobusy v hodnotě sedm milionů korun. Tramvaje jsou vyřazené a odstavené ve vozovně Hloubětín. Převoz a zprovoznění strojů platí ukrajinská strana.

„Je to iniciativa, která se vztahuje k nezbytné rekonstrukci ukrajinských měst poté, co došlo k jejich významnému poškození bombardováním a ostřelováním Ruska v rámci invaze ruského diktátora. Je to nezbytná věc k tomu, aby odstartovala obnova měst, a uprchlíci se mohli od nás vrátit zpět domů. Což věřím, že je společný zájem všech,“ řekl na tiskové konferenci primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Tramvaje poputují do Charkova, západoukrajinské město Chmelnický dostane autobus Karosa B951 a jeden kloubový Irisbus Citelis 18M. „Dlouhodobě podporujeme dopravní podniky na Ukrajině, před několika lety jsme darovali tramvaje například do Mariupolu,“ připomněl náměstek pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě).

Pět modelů T3 a patnáct T6 bylo vyřazeno v červnu loňského roku a jsou odstaveny ve vozovně Hloubětín. „I z toho důvodu se jich potřebujeme co nejrychleji zbavit. Aby se v rámci prací, které na vozovně probíhají, uvolnil plac,“ doplnil Scheinherr.

Dopravní podnik zařídí naložení, o přepravu se postará organizace Člověk v tísni a dopravu včetně zprovoznění hradí dopravní podnik města Charkova. Vozy se do země budou přesouvat v několika etapách.

„Kdy začneme, sami nevíme, protože záleží na bezpečnostní situaci na místě a na tom, jak budou volné přepravní kapacity v Evropě. Očekáváme, že první várka by mohla být v řádu dnů či jednotek týdnů,“ vysvětlil generální ředitel dopravního podniku Petr Witowski.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto DPP, Petr Hejna

Štítky Praha, dopravní společnost, Ukrajina, Hloubětín, Adam Scheinherr, Charkov, Zdeněk Hřib, Rusko, Česká pirátská strana, Petr Witowski

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jirka Bouma

Ano, klasika......na Ukrajině se vesele válčí a my tam cpeme peníze na obnovu a posíláme šroty, které tady nikdo nechce protože jsou odjeté. Ukrajinci budou bez sebe až se každý den budou vrtat v těchto modelech aby jim to vůbec jezdilo ! Jen mě tak napadá, ostatní státy EU také posílají svůj vyřazený šrot na Ukrajinu ? Silně bych o tom pochyboval......

Úterý, 20. září 2022, 09:44Odpovědět

Praha daruje Ukrajině dvacet tramvají a dva autobusy  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.