Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Tramvaj v horní části Václaváku, skútry v pruhu pro autobusy. Prahu čekají dopravní změny

Hlavní město chystá pro cestující veřejnou dopravou i řidiče velké změny. Do horní části Václavského náměstí zavede tramvaje, povolí motorky v pruhu pro autobusy a začala s přípravou obchvatu Vítězného náměstí. K tomu slibuje i výhody pro držitele Lítačky.

Práce potrvají asi tři roky

V horní části Václavského náměstí by mělo vzniknout 600 metrů nové tramvajové tratě. Na zhotovitele stavby teď dopravní podnik vypsal výběrové řízení. „Jedná se o rekonstrukci v intencích architektonické soutěže, která proběhla v roce 2005. Tramvajová trať bude umístěna po stranách a uprostřed bude pěší promenáda. Zachováme tam stromořadí, které bude o jedno doplněno,“ informoval na tiskové konferenci radní pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě).

Je to zakázka v hodnotě 1,25 miliardy korun, stavět by se mělo začít na začátku příštího roku a práce potrvají asi tři roky. Podle tiskové zprávy dopravního podniku by se ale mohlo jednat i o roky čtyři. Součástí je i oprava vestibulu stanice metra Muzeum a výstavba retenčních nádrží na dešťovou vodu.

„To, že propojíme tramvajovou trať z Vinohradské ulice do Jindřišské a Vodičkovy, nám odlehčí uzel křižovatek na Karlově náměstí a na Lazarské a Spálené, což jsou vlastně první a druhá nejvytíženější na světě, vzhledem k intenzitám přijíždějících tramvají v pracovní dny,“ doplnil Scheinherr.

Motorky neomezí jízdu sanitek nebo hasičů

Rada také rozhodla o vítězi veřejné zakázky na projektovou dokumentaci obchvatu Vítězné náměstí, komunikačního propojení ulic Evropská a Svatovítská. Navrhne ho firma Pudis za 11,2 milionu bez DPH. „Následující dva až tři roky budou probíhat projekční práce, až poté bude zahájena stavba,“ uvedl Scheinherr.

Velké změny se od začátku příštího roku dočkají řidiči motorek a skútrů. „Podali jsme žádost na silniční správní úřad o změnu v podmínkách vyhrazených jízdních pruhů pro autobusy v Praze. Nově by do nich mohli jezdit motorky. Je to také vhodná podpora skútrů.  Ten musí jet mezi autobusem a automobily a je lepší, aby se držel v tom nejkrajnějším jízdním pruhu u krajnice. Zároveň nevidíme, že by toto opatření nějak narušilo jízdu integrovaného záchranného systému či samotných autobusů,“ vysvětlil Scheinherr.

S Lítačkou zdarma na záchod v metru

V Praze také budou platit nová pravidla pro nákup tramvají. „Všechna nově nakupovaná vozidla mají být nízkopodlažní, klimatizovaná, se dvěma prostory pro invalidní vozík či kočárek. Bude tam jasně definovaná dostupnost a počet tlačítek pro zastávky na znamení,“ zdůraznil Scheinherr.

Pro cestující s Lítačkou připravuje dopravní podnik dvě výhody. Předplatitelům chce umožnit vstup zdarma na záchody v metru a možnost uložit si kolo zdarma v nově budovaných kolárnách. Ty budou například u metra Luka, ve Slivenci nebo na Černém mostě.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jakub Cigler Architekti

Štítky rekonstrukce, tramvaje, veřejná doprava, Lítačka, jízdní pruh, Václavské náměstí, Praha, Adam Scheinherr, tramvajová dráha, dopravní společnost, Vítězné náměstí, metro, PUDIS a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tramvaj v horní části Václaváku, skútry v pruhu pro autobusy. Prahu čekají dopravní změny  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.