Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Praze 7 přibývá parkovacích míst pro kola a motorky. Letos jich vzniklo 13

Městská část Praha 7 zvyšuje počet kombinovaných stání, která umožní parkovat sdíleným nebo soukromým kolům, skútrům nebo motorkám. Mají doplnit cyklostojany a zajistit dostatek místa pro automobily i chodce. Letos už takových míst vzniklo 13, další rozšiřování má městská část v plánu.

Efektivně zaparkovaná kola uvolní místo pro auta i chodce

„Dlouhodobě se potýkáme s problémem nevhodně zaparkovaných jednostopých vozidel, a to je hlavní důvod pro hledání řešení, které nám pomůže uvolnit chodníky pro chodce a také často přetížená parkovací stání pro auta. Ve spolupráci s experty jsme vytipovali vhodná místa, která zaparkování osobního automobilu neumožňují, ale pohodlně pojmou 4 až 6 kol, motorek či skútrů. Dochází tak k chytrému a efektivnímu využití prostoru,“ vysvětlil v tiskové zprávě radní Prahy 7 pro dopravu Ondřej Mirovský (Strana zelených). „Před týdnem se nám podařilo zavést další parkovací stání v ulici Kostelní u vstupu do Letenských sadů, čímž jsme rozšířili jejich aktuální počet na 13,“ doplnil.

VIZUALIZACE: Nová stanice metra Depo Zličín protáhne linku B. Stavět se má začít za čtyři roky

Dopravní podnik zveřejnil výsledky architektonické soutěže na podobu budovy stanice metra Depo Zličín na lince B. Navrhne ji český ateliér Petr Stolín Architekt, začít stavět by se mělo v roce 2026.

První ze stání se objevilo v lednu letošního roku na Ortenově náměstí. Další jsou například v ulicích Veletržní, Na Ovčinách, Strojnická nebo na křižovatce ulic Kamenická a U Akademie. Parkovací místa jsou označena ikonou kola a motorky.

Do budoucna se má síť ještě rozšiřovat

Na projektu městská část spolupracuje s provozovatelem elektrických skútrů BeRider. Jde o mobilitní projekt z inovačního centra Škoda auto DigiLab. „BeRider Praze 7 poskytl klíčová data o nejvytíženějších dopravních uzlech, zapojen byl do pilotního testování, vybraná místa dlouhodobě monitoruje a v rámci servisní revize své elektroskútry z nejbližšího okolí přesouvá do vyznačených parkovacích zón,“ popsal v tiskové zprávě spolupráci mluvčí Prahy 7 Martin Vokuš.

Radnice chce zřízením stání reagovat na rostoucí trend mikromobility, tedy osobní dopravy na kratší vzdálenosti. Parkovací síť má v plánu do budoucna ještě rozšiřovat, a to na základě vytíženosti jednotlivých míst.

Dopravní podnik zahájil stavbu tramvajové trati z Divoké Šárky na Dědinu

Pražský dopravní podnik (DPP) zahájil stavbu dlouho plánované tramvajové trati z Divoké Šárky na sídliště Dědina. Trať by měla být zprovozněna na přelomu října a listopadu příštího roku, řekli dnes na zahájení stavby novinářům zástupci DPP a...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto MČ Praha 7

Štítky doprava, kola, motorky, parkování, Praha 7, Praha, městská část, Ondřej Mirovský, Strana zelených, ŠKODA AUTO a.s., BeRider

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Praze 7 přibývá parkovacích míst pro kola a motorky. Letos jich vzniklo 13  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.