Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Provoz na letištích stoupá. Pražské letiště hlásí více než pětinásobný nárůst cestujících

Pražské letiště Václava Havla během prvního pololetí letošního roku odbavilo téměř 4,29 milionu cestujících. Jde o více než pětinásobný nárůst oproti loňsku, stále však o 45 procent méně než před situací způsobenou šíření koronaviru. Provoz na pražském letišti stále roste a za celý rok letiště očekává více než deset milionů pasažérů.

Nejoblíběnějšími městy jsou Londýn, Paříž a Amsterdam

Za letošní první půlrok odbavilo pražské letiště skoro stejný počet osob jako za celý loňsky rok. Tehdy to bylo 4,38 milionu lidí. V roce 2019 letiště odbavilo rekordních 17,8 milionu cestujících.

Ze statistik letiště vyplývá, že provozna něm stoupá každým měsícem. Během prázdninových měsíců lze navíc očekávat další nárůst, podle odhadů by mělo odbavit během července a srpna dohromady až 2,7 milionu pasažérů. Nejoblíbenějšími cíli cest během prvních šesti měsíců byl Londýn, následovaly Paříž a Amsterdam. Nejvytíženější byly lety do Velké Británie, Itálie a Španělska.

Nárůst počtu cestujících přináší rozšíření služeb

S nárůstem počtu cestujících během prázdnin pražské letiště rozšiřuje i svoje služby. Například cestující společností skupiny Lufthansa Group: Austrian, Lufthansa a SWISS mohou nově využívat samoobslužného odbavení svých zavazadel na druhém Terminálu u přepážek 284-295. Tuto možnost nabízejí také Air France, ČSA, KLM a Smartwings. Nutností je mít palubní vstupenku z on-line odbavení nebo samoobslužného kiosku. Po načtení palubní vstupenky si cestující vytiskne štítek, umístí jej na zavazadlo, které dá na pás.

„Služba je určena pro odbavení standardního zavazadla, které splňuje limity daného dopravce. Rádi bychom ji nabízeli také na Terminálu 1, bohužel zájem o ni je mezi dopravci operujícími z tohoto terminálu výrazně menší než mezi dopravci létajícími z Terminálu 2. Nicméně i tak se této myšlenky nevzdáváme,“ uvedl v tiskové zprávě výkonný ředitel provozu letiště Martin Kučera.

Cestující o prázdninách létají hlavně po Evropě, což někdy komplikuje provoz letišť. Důvodem jsou průtahy při kontrolách a odbavení cestujících či zavazadel hlavně kvůli nedostatku zaměstnanců. K rušení letů však zatím pražské letiště přistoupit nemuselo, rovněž ovšem postrádá desítky členů personálu.

Ohodnoť článek

Foto Letiště Praha

Štítky letectví, Letiště Praha, cestující, Praha, letiště, Letiště Václava Havla, zavazadlo, Paříž, Londýn, Amsterdam, Lufthansa, Itálie, Martin Kučera, Velká Británie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Provoz na letištích stoupá. Pražské letiště hlásí více než pětinásobný nárůst cestujících  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.