Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V Praze kvůli vedrům vyjely kropicí vozy, asfalt chladilo i letiště v Ruzyni

Do pražských ulic dnes z důvodu vysokých teplot vyjelo všech 21 kropicích vozů. Vyjely v 10:30 a budou kropit do 18:30. Kropení a mlžení je součástí každoroční letní údržby komunikací. Vozy vyjíždějí vždy, když tři dny po sobě teploty překročí 25 stupňů Celsia. Pokud nepřijdou bouřky, budou podle mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Barbory Liškové jezdit i v dalších dnech. Z preventivních důvodů dnes ochlazovalo zpevněné plochy i letiště v pražské Ruzyni.

Pražské služby vysílají vozy do ulic na pokyn TSK. Podle mluvčího městské firmy Pražské služby Radima Many jich většinu vlastní přímo městská firma, některé pak subdodavatelé.

Vozy používají z důvodu hygienických předpisů pitnou vodu z běžného vodovodního řadu, kterou nabírají v několika desítkách určených hydrantů. "Ve vozovém parku máme vozidla, která jsou schopna nabrat až deset kubíků, ale také menší, ty mají kapacitu asi šest kubíků. V průměru bychom se tedy mohli bavit o osmi kubících," uvedl Mana. Vozy v situaci, kdy jako nyní jezdí celý den, nabírají obvykle vodu čtyřikrát za den.

"V případě změny počasí a deště budou výkony kropení - mlžení v dané lokalitě ukončeny," dodala Lišková.

Kvůli vysokým teplotám dnes ochlazovali zpevněné plochy i hasiči na ruzyňském letišti. Video z kropení pojezdových drah zveřejnil na twitteru předseda představenstva Letiště Praha Jiří Pos. "Je to výjimečné opatření preventivního rázu," řekla mluvčí letiště Eva Krejčí. Dodala, že ochlazovány jsou především zatěžované živičné povrchy.

Kvůli vysokým teplotám se v pondělí roztekla ranvej na vojenské letecké základně nedaleko Oxfordu. Tamní posádka kvůli tomu musela startovat z jiných ploch. Provoz přerušilo i londýnské letiště Luton, které na twitteru oznámilo, že identifikovalo "povrchový defekt" na ranveji.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pražské služby

Štítky ČR, správa, silnice, počasí, letectví, vedra, Praha, letiště, Ruzyně, Technická správa komunikací hl. m. Prahy, Pražské služby, Letiště Václava Havla, Twitter, Oxford

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Praze kvůli vedrům vyjely kropicí vozy, asfalt chladilo i letiště v Ruzyni  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.