Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Soutěž na podobu lanovky z Podbaby do Bohnic má pět finalistů. Vítěze vyberou v srpnu

Porota vybrala pět finalistů v mezinárodní architektonické soutěži, kterou vypsal pražský dopravní podnik na podobu plánované lanovky mezi Podbabou a Bohnicemi. Do soutěže se přihlásilo 23 zájemců z devíti evropských zemí, pět finalistů nyní zpracuje své soutěžní návrhy. Výsledek by měl být znám v srpnu.

Mezi finalisty jsou i Češi

Porota podle tiskové mluvčí dopravního podniku Anety Řehkové jako finalisty vybrala polské studio DWAA, londýnské Grimshaw Architects, české ov architekti společně s Olgoj Chorchoj, rakouský ateliér norského studia Snøhetta a londýnskou kancelář William Matthews Associates. Studia zpracují a předloží architektonický návrh všech tří stanic a pěti podpěr plánované lanovky.

„Společně s organizátorem soutěže, CCEA MOBA studiem, jsme v uplynulých dnech pro finalisty připravili workshop, na kterém jsme do detailů představili zadání soutěže včetně technických parametrů a zajistili následnou obhlídku lokalit, kudy lanovka povede a kde budou umístěny její stanice," napsal dopravní podnik na Facebooku.

Lanovka propojí Prahu 8 a Prahu 6

Lanovka má zajistit přímé propojení mezi Prahou 8 a Prahou 6 do doby, než vznikne plánovaná tramvajová trať s novým mostem v Troji. Na více než dvoukilometrové dráze město plánuje stanice Podbaba, Troja a Bohnice. Budou na ní jezdit kabiny s kapacitou 35 osob a v jednom směru má být schopná za hodinu přepravit až dva tisíce lidí.

Porotě soutěže předsedá nizozemský architekt Arjan Dingste, dále v ní jsou německá designérka Christiane Bausback a z českých odborníků designérka Henrieta Nezpěváková, architekt Patrik Kotas a projektant Ivan Němec. Kromě toho v porotě zasedli zástupci města a dotčených městských částí.

Vítěz dostane skoro dva miliony

„Z předložených návrhů pak porota vybere tři nejlepší, s autory prvního z nich uzavřeme smlouvu o spolupráci v oblasti architektonického řešení stavby při přípravě projektové dokumentace," uvedl dopravní podnik na Facebooku.

Vítěz získá odměnu 1,8 milionu korun, studio na druhé místě 1,2 milionu korun, třetí 800 tisíc. Čtvrtý a pátý po 350 tisících korunách.

Dopravní podnik se v červenci chystá vyhlásit také designérskou soutěž na nová vozidla pro lanovku na Petřín. Tu již dříve jednou vyhlásil, ale následně ji zrušil z důvodu, že se přihlásil pouze jeden účastník. „DPP předpokládá, že vítěze návrhu designu nových vozidel lanovky na Petřín bude znát v průběhu letošního září," sdělila v tiskové zprávě Řehková.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Metroprojekt

Štítky architektura, MHD, stavby, lanovka, lanová dráha, soutěž, Bohnice, Podbaba, Dopravní podnik hl. m. Prahy, Praha, architekt, Facebook, Olgoj chorchoj, William Matthews

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Volfík

Už jsem se lekl, že se na lanovku zapomnělo, skoro měsíc jsem o ní nečetl. To takový vlak na letiště (s odbočkou do Kladna), ten jede každý týden. A těch variant! A těch studií! A těch termínů zahájení a skončení. To si člověk počte. Jen se nějak zapomíná na oblíbené sci fi o tunelu do Berouna z Prahy. Určitě už dva měsíce se o něm nepsalo.

Čtvrtek, 14. července 2022, 05:07Odpovědět

Soutěž na podobu lanovky z Podbaby do Bohnic má pět finalistů. Vítěze vyberou v srpnu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.