Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VIZUALIZACE: Ulicí Na Příkopě bude jezdit tramvaj. Zastávku bude mít před Obecním domem

Oblast ulic Národní, 28. října, Na Příkopě, náměstí Republiky a Revoluční v centru Prahy se má stát jednolitým bulvárem a obchodní třídou. Mezi Perštýnem a náměstím Republiky by v budoucnu mohly opět jezdit tramvaje. Vyplývá to z koncepce tzv. Hradebního korza, kterou v pondělí schválili městští radní.

„Prostor je přesycen nevzhlednou reklamou, v převážné většině přetížen automobilovou dopravou"

Vypracování studie zadalo vedení města v roce 2019 Institutu plánování a rozvoje, pro který ji vytvořilo architektonické studio Aoc ateliér. Ulice Národní, 28. října, Na Příkopě a Revoluční kopírují původní staroměstské hradby. Dnes funguje na principu promenády a obchodní třídy pouze oblast mezi Jungmannovým náměstím a náměstím Republiky, cílem je rozšířit tento charakter na celou délku korza.

„Jedná se o jedno z nejrušnějších a také nejvýznamnějších kulturně společenských center Prahy, nicméně v dnešní době je prostor přesycen nevzhlednou reklamou, v převážné většině přetížen automobilovou dopravou jak v pohybu, tak parkujícími auty v ulicích. Studie nabízí řešení všech těchto problémů, dojde i k rekonstrukci povrchů, opravu a doplnění nového mobiliáře nebo umístění zeleně,“ uvedl v tiskové zprávě náměstek primátora pro územní rozvoj Petr Hlaváček (STAN).

Stavět se začne na ulici Revoluční

Očekává se i zklidnění dopravy v rušné Národní ulici, to však bude podle radními schváleného dokumentu spíše dlouhodobějším cílem s horizontem následující dekády. Jako první by měly úpravy začít na opačné straně korza v Revoluční ulici, k čemuž už v minulosti vznikla studie. Kromě širších chodníků a odstranění bariér zde přibydou na dvě desítky nových stromů. Úpravy by měly být podle informací Institutu plánování a rozvoje dokončeny v roce 2024.

Součástí schválené koncepce je i návrat tramvají, které mají propojit zastávky Náměstí Republiky, Národní třída a Muzeum. „Tramvaj zde jezdila do roku 1985, kdy došlo k rozhodnutí ji zrušit po dokončení výstavby metra," dodal v tiskové zprávě náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha Sobě). Výhledově by pak tramvaj podle schváleného dokumentu mohla pokračovat až do ulice Hybernská.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Aoc ateliér

Štítky hromadná doprava, tramvaje, auta, korzo, centrum, turismus, Náměstí Republiky, Praha, doprava, Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy, Adam Scheinherr, Petr Hlaváček, Starostové a nezávislí, Praha sobě

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Schonbrun

ááá,pozor! Zase někdo objevil Ameriku! Oni ti předkové zase nebyli tak hloupí co?

Středa, 29. června 2022, 12:09Odpovědět

VIZUALIZACE: Ulicí Na Příkopě bude jezdit tramvaj. Zastávku bude mít před Obecním domem  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.