Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

VIDEO: Kbelští piloti cvičili evakuaci z nepřátelského území nebo výsadky vojáků

Překonávání protivzdušné obrany, výsadky vojáků nebo evakuaci osob z nepřátelského území nacvičovali letci kbelské dopravní letky na mezinárodním portugalském cvičení. Jedno z největších cvičení dopravního letectva v Evropě ETAP-T se konalo v první polovině června na letecké základně Beja v Portugalsku. Zapojilo se do něj osm zemí, 11 letounů a 19 zahraničních posádek.

Výcvik trval dva týdny

ETAP-T je dvoutýdenní výcvik posádek vojenských transportních letadel v rámci Evropského programu taktické vzdušné přepravy (ETAP - European Tactical Airlift Program). Tým ze kbelské základny se ho účastní každoročně s letounem CASA C-295.

Podle velitele kbelského letiště Jaroslava Falty zahraniční cvičení nabízí pilotům zcela jiné prostředí a možnosti. „Společný výcvik posiluje naše schopnosti a vede posádku k rozvinutí dalších dovedností, přičemž výměna zkušeností s ostatními je pro nás přidanou hodnotou," uvedl Falta.

Piloti si zkouší modelové situace

Mluvčí vojenského letiště Prahy-Kbely Kristýna Kosatíková poznamenala, že piloti musí být připraveni k nasazení v bojových podmínkách a na cvičení ETAP-T si mohou vyzkoušet řadu modelových situací. Cvičí denní i noční lety a trénují ve vzduchu i na zemi. Podle instruktora letounu C-295 cvičení modeluje reálné situace válečného konfliktu. Cvičení je zaměřené na plnění několika úkolů, které na sebe navazují. „Od společného plánování misí, přes překonávání protivzdušné obrany v neznámém prostředí, přílety na čas, výsadky vojáků, materiálu a techniky až po evakuaci osob z nepřátelského území," uvedla Kosatíková.

Ve společných operacích jsme vystaveni leteckým a pozemním hrozbám, kterým se pomocí taktických postupů učíme vyhýbat, případně je potlačit," popsal nácvik Jakub V., náčelník Oddělení bojové přípravy 24. křídla dopravního letectva. Poznamenal, že posádka transportního letounu funguje jako jeden z mnoha prvků společných vzdušných operací. Jiné letouny při nich vybudují vzdušnou nadvládu v prostoru operace, potlačena je protivzdušná obrana a transportní letouny poté mohou do cílové oblasti vysadit pozemní jednotky a jejich techniku a materiál.

Cvičí odsun raněných nebo podporu bojovým jednotkám

Mezi další úkoly cvičení patřily zdravotnický odsun raněných (MEDEVAC) a logistická podpora bojovým jednotkám. Podle Kosatíkové se cvičení koná v reálném prostředí a posádka musí během něj řešit různé překážky. Při potřebě přistání na polním letišti musí například provést výpočty rychlosti a maximální hmotnosti nákladu vzhledem k nadmořské výšce, teplotě a rozměrům a typu povrchu dráhy.

Zvolit také musí správný způsob přiblížení s ohledem na počasí nebo vojenské hrozby v okolí letiště. Většinu informací získá předem od zpravodajců, podmínky na místě jim ale oznámí letečtí návodčí až přes rádio. Pokud je třeba letiště poničeno nebo obsazeno nepřítelem, musí zvolit alternativní plán.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto 24.základna dopravního letectva Praha-Kbely

Štítky Portugalsko, armáda, letectví, cvičení, letiště Kbely, protivzdušná obrana, letiště, Evropa, Jaroslav Falta, Beja, CASA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Kbelští piloti cvičili evakuaci z nepřátelského území nebo výsadky vojáků  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.