Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nehod cyklistů s auty v létě přibývá. Většinu jich zaviní cyklisté

Léto patří k nejrizikovějším obdobím na tuzemských silnicích, s rostoucími teplotami stoupá i počet střetů cyklistů s automobily. Nejrizikovějším místem jsou v těchto případech křižovatky ve městech, podle statistik pak vede křižovatka v Brandýse nad Labem. Většinu těchto střetů zaviní, a to až v 70 procentech, cyklisté. Nejčastěji je příčinou nedání přednosti v jízdě. Upozornil na to server Portál nehod. V loňském roce se počet střetů cyklistů s auty snížil meziročně asi o čtyři procenta na 4163 nehod.

Počet střetů cyklistů s auty od jara strmě roste

Počet střetů cyklistů s auty podle statistik většinou od jara strmě roste a kulminuje většinou v červenci. Ten je podle serveru pro cyklisty nejvíce nebezpečným měsícem v roce, loni se v něm stalo 679 nehod.

Podle Portálu nehod jsou nejrizikovější místa pro cyklisty vesměs na křižovatkách v centrech měst. Mezi nimi podle statistik vede rušná křižovatka v centru Brandýsa nad Labem před městským úřadem mezi Masarykovým a Komenského náměstími. V uplynulých dvou letech se tam stalo pět střetů cyklistů s automobilem s celkovými škodami přes 170 tisíc korun. Na druhém místě co do výše škod byla křižovatka v Nymburku u Boleslavské třídy, která slouží jako výpadovka z centra směrem na Mladou Boleslav. Tamních pět nehod za 24 měsíců vyšlo na 117 tisíc korun. Třetím nejrizikovějším místem v ČR je pak podle Portálu nehod komplikovaná křižovatka v Břeclavi na předmostí Dyje, kde bylo pět nehod se škodou 75 tisíc korun.

Děti a mladí cyklisté zaviní 29 procent nehod nedáním přednosti v jízdě

„Velkou roli u příčin nehod zaviněných cyklistou hraje jeho věk. Děti a mladí cyklisté do 24 let zaviní 29 procent nehod nedáním přednosti v jízdě. Naproti tomu u dospělých cyklistů je nedání přednosti příčinou jen 12 procent nehod, které způsobí. Je zřejmé, že řidičská zkušenost a znalost dopravních předpisů pomáhají dospělým cyklistům lépe zvládat dopravní situace,“ řekl datový analytik portálu Marek Sibal.

Server Portál nehod se zaměřuje na nejrizikovější místa na tuzemských silnicích, kde se stává nejvíce nehod. Je financován z Fondu zábrany škod ve spolupráce s Českou kanceláří pojistitelů. Provozuje ho společnost DataFriends.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky nehoda, cykloturistika, statistika, provoz, cyklisté, Praha, cyklista, havárie, Brandýs nad Labem, Česká kancelář pojistitelů, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nehod cyklistů s auty v létě přibývá. Většinu jich zaviní cyklisté  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.