Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Několik stanic metra čekají opravy. Na Malostranské bude nová vzduchotechnika

Stanice pražského metra A Malostranská se dočká nové vzduchotechniky, která zajišťuje větrání služebních, provozních i veřejných prostor stanice. Důvodem výměny je stáří zařízení a rovněž úspora energie. Město bude modernizovat rovněž další stanice. Z evropských fondů na ně dostane 23 milionů korun. Dnes to sdělil mluvčí magistrátu Vít Hofman.

„Díky modernizaci vzduchotechniky, která bude dokončena v září letošního roku, dojde ke snížení roční spotřeby primární energie o 24,5 procenta, což představuje pokles o téměř 400 megawatthodin (MWh) za rok. Výměna vzduchotechniky přinese i pozitivní dopad na životní prostředí, emise skleníkových plynů se sníží ročně o 126 tun oxidu uhličitého," uvedl primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Větrání ve stanici metra Malostranská, která byla zprovozněna v roce 1978, je zastaralé a má vysokou spotřebu energie. V současné době je v systému pražského metra provozováno 638 strojoven takzvané staniční vzduchotechniky. Z nich je na trase A celkem 164 strojoven s 832 ventilátory.

Mezi další projekty jsou zaměřené na úsporu energií a používání úsporných technologií v metru, patří modernizace eskalátorů ve stanicích linky B Palmovka, Náměstí republiky, Karlovo náměstí a Anděl a linky A Skalka. Vyměněno bude také osvětlení stanice metra A Dejvická, na lince C Háje a Opatov a na trase B ve stanici Jinonice. Vzduchotechnika pak bude vyměněna ve stanicích Náměstí Republiky a Smíchovské nádraží na trase B a na lince A na Dejvické.

Část peněz na projekty získá město, potažmo dopravní podnik, z evropských fondů. Celkem dostane z EU 23 milionů korun, kdy asi 3,5 milionu Kč pokryje DPP. Na všechny projekty zaměřené na energetické úspory v MHD má město letos vyčleněno 507 milionů korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky MHD, metro, opravy, Malostranská, Praha, stanice metra, energie, Vít Hofman, Zdeněk Hřib, Česká pirátská strana, Evropská unie, Dopravní podnik hl. m. Prahy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Několik stanic metra čekají opravy. Na Malostranské bude nová vzduchotechnika  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.