Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Stavba Dvoreckého mostu přes Vltavu vyjde Prahu na miliardu

Stavba Dvoreckého mostu přes Vltavu, který spojí Prahu 4 a 5, vyjde na zhruba 1,08 miliardy korun. Stavět by se mohlo začít do dvou až tří měsíců a práce potrvají 810 dní. Most bude sloužit tramvajím, autobusům, cyklistům, pěším a přejezd budou mít povolen záchranáři.

Povede od Žlutých lázní k Lihovaru

Hlavní město získalo v minulém týdnu pravomocné stavební povolení. „Dnes jsme schválili zhotovitele stavby Dvoreckého mostu. Jedná se o nové přemostění Vltavy, vlastně už třetí, které stavíme v tomto volebním období, po Trojské a Štvanické lávce," řekl primátor Zdeněk Hřib (Piráti). 

Východní vyústění mostu bude u Žlutých lázní severně od Jeremenkovy ulice, západní povede poblíž tramvajové zastávky Lihovar. Délka bude 388 metrů a šířka 16 metrů. Stavba zahrnuje obě předpolí mostu včetně lávky pro cyklisty, opěrné zdi a uměleckých děl.

Most doplní chybějící propojení pro veřejnou dopravu, pěší a cyklisty mezi vltavskými břehy. Upraven bude rovněž prostor pod mostem podle návrhu výtvarníka Kryštofa Kintery.

„Zlepší se přestupní vazby mezi dopravními uzly Lihovar a Dvorce"

Dvorecký most bude součástí takzvané jižní tramvajové tangenty, která propojí tratě vedoucí od Barrandova a Modřan. „Zlepší se přestupní vazby mezi dopravními uzly Lihovar a Dvorce. Převedeme taky část autobusových linek z Barrandovského mostu," uvedl Adam Scheinherr (Praha Sobě). Změnou tras se podle něj zlepší průjezd autobusů mezi Novodvorskou, Pankrácí a Smíchovem.

Pokud vše půjde bez problémů, mělo by se začít stavět do dvou až tří měsíců. „V řádech týdnů podepíšeme smlouvu," dodal Scheinherr. Pro město most vybuduje konsorcium firem TBR Firesta Strabag – Dvorecký most.

V minulosti se kvůli napadení Ukrajiny Ruskem diskutovalo o vlastnické struktuře Strabagu, zejména pak oligarchovi Olegu Děripaskovi, který je na sankčních seznamech EU a USA. Podle primátora firma problém již nemá. „Pokud vím, tak rakouská mateřská společnost už dávno zasekla výplatu dividend a došlo i ke změně majetkové struktury, vlastníků, takže pan Děripaska by tam už neměl figurovat. Otázka je, zda by vůbec legislativa dovolila to řešit, abychom mohli takovou firmu vyloučit," řekl Hřib.

Poslední most dokončili před sedmi lety

Zatím poslední pražský most přes Vltavu, Trojský most, byl zprovozněn v říjnu 2014. Nahradil Trojský tramvajový most z roku 1981, přezdívaný "Rámusák", jehož provoz byl ukončen 7. října 2013. V roce 2020 město zprovoznilo novou lávku přes Vltavu v Troji na místě té, která se zřítila v roce 2017. Magistrát také nedávno zahájil stavbu Štvanické lávky z Holešovic do Karlína.

Mnohé mosty přes Vltavu jsou ve špatném stavu a město je postupně opravuje, aktuálně například Barrandovský. Oprava čeká rovněž Libeňský a Hlávkův most.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Atelier 6

Štítky stavba, most, dvorecký, Vltava, lihovar, žluté lázně, Most Zlíchov–Dvorce, Praha, cyklista, lávka, Zdeněk Hřib, Oleg Děripaska, Adam Scheinherr, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mirek Sekera

Tak ten most za miliardu, koukam ulehci barandovskemu mostu. jen tam nesmi osobni auta.

Úterý, 10. května 2022, 10:31Odpovědět

Stavba Dvoreckého mostu přes Vltavu vyjde Prahu na miliardu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.