Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Na hlavní nádraží přijede vysokorychlostní vlak TGV. Před čtyřiceti lety trhal rekordy

Železniční nadšenci si budou moci v červnu prohlédnout legendární vlak z řady TGV PSE, který dosáhl rekordní rychlosti 380 kilometrů za hodinu. Do Prahy na hlavní nádraží přijede 6. června, zůstane ale jen několik hodin.

Desetivozová francouzská vysokorychlostní jednotka přijede do země přes Německo a její první zastávkou bude právě hlavní město. „Nejprve se představí veřejnosti 6. června na pražském hlavním nádraží, kde bude stát od 11 hodin v blízkosti východu z nového podchodu na Žižkov,“ uvedla v tiskové zprávě Správa železnic.

Večer už ale souprava odjede do Brna, kde bude v areálu výstaviště tři dny součástí venkovní expozice.Nazpět se vydá 10. června, kdy zastaví v Jihlavě a o den později na hlavním nádraží v Ústí nad Labem. Pak už Česko opustí a vrátí se domů do Francie.

Jednotka typu TGV PSE s evidenčním číslem 16 začala jezdit mezi Paříží a Lyonem v roce 1980 v projektu TGV Sud-Est rychlostí 300 kilometrů za hodinu. Vlak tvoří dva hnací a osm vložených vozů o celkové délce 200 metrů, v původní konfiguraci nabízel celkem 368 míst.

V roce 1981 dosáhl rychlostního rekordu 380 kilometrů za hodinu. Sloužil až do roku 2018, celkem najel přes 13 milionů kilometrů. 

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto SNCF

Štítky vlak, nádraží, dráhy, hlavní nádraží, Praha, Správa železniční dopravní cesty, Německo, Brno, Francie, Česko, Žižkov, Paříž, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaroslav Mikeš

Určitě pouze 13 tisíc kilometrů?

Čtvrtek, 5. května 2022, 08:09Odpovědět

Na hlavní nádraží přijede vysokorychlostní vlak TGV. Před čtyřiceti lety trhal rekordy  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.