Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Lávky na Rajské zahradě propojí metro a železnici. Budou stát víc než sto milionů korun

Nové lávky pro pěší povedou od stanice metra B Rajská zahrada k budoucí železniční zastávce na trati z Vysočan do Lysé nad Labem. Na stavbu, která bude vyjde zhruba na 103,6 milionu korun, teď magistrát vypíše veřejnou zakázku.

O barvě mohou rozhodnout Pražané

Díky nové lávce se snadno dostaneme do stanice metra z železniční stanice, ale lávka propojí také ulice Chlumecká a Borská. Dnes je toto území rozdělené železniční tratí a výpadovkou směrem k Pražskému okruhu," řekl náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha sobě). Dodal, že o barvě konstrukce by Pražané mohli rozhodnout v anketě.

Přechod silnice a kolejí budou tvořit dvě ocelové lávky zakončené dvěma věžemi, ve kterých bude schodiště a výtahy. Šířka lávek je naplánována na 3,75 metru a schodišť na 1,75 metru. Lávky budou přes Chlumeckou měřit 49,35 metru a přes železnici k nástupištím to bude 20,27, respektive 16,73 metru.

Nejdřív lávky, pak železniční zastávka

Železniční zastávku vybuduje Správa železnic. Podle dokumentu schváleného radními by práce měly začít v dubnu letošního roku. Zprovozněna bude až po vybudování lávky, jejíž stavba by měla od zahájení prací trvat devět měsíců. Na stavbu lávky má magistrát letos 45 milionů korun. Na kolik přesně nakonec lávka vyjde, bude záležet na výsledku výběrového řízení. Předpokládaná hodnota veřejné zakázky je 103,6 milionu korun, dokončení se předpokládá v polovině roku 2023.

Kromě proměny na Rajské zahradě čeká Prahu 14 rekonstrukce terminálu u stanice metra Černý most. Cílem je nahradit zastaralé konstrukce, které jsou ve špatném stavu. Zlepšit se má také propojení mezi metrem a autobusy a terminál bude připraven na případné přivedení tramvajové tratě.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Aktron / Wikimedia Commons

Štítky stavby, železnice, MHD, most, rajská zahrada, metro, lávka, stanice metra, Lysá nad Labem, Vysočany, Praha, Adam Scheinherr, Pražský okruh, Správa železniční dopravní cesty

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lávky na Rajské zahradě propojí metro a železnici. Budou stát víc než sto milionů korun  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.