Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Kapličku, kterou před třemi roky zdemoloval náraz kamionu, dnes znovu vysvětili

V pražském Sobíně v Hostivické ulici dnes opat Strahovského kláštera Daniel Peter Janáček vysvětil obnovenou novogotickou kapličku se zvoničkou. Do původní před více než třemi roky narazil nákladní automobil a její torzo muselo být strženo. Obnovena byla podle plánů z 19. století. Dovnitř byly vráceny zachované části a ty poničené nahradily repliky. Původní kaple vznikla díky sbírce místních občanů v roce 1885 na osmiúhelníkovém půdorysu podle návrhu V.K.Panoše. V roce 2007 se stala kulturní památkou.

„Kaple patřila neodmyslitelně k Sobínu. Když jsme opouštěli městskou část, vyprovázela nás, při návratu zase říkala, už jsi zase doma. A najednou tu nebyla. Rozhodli jsme se ji obnovit okamžitě, nikdo nezaváhal. Víme, že je to samozřejmě náhražka historické stavby, přesto jsme šťastni, že se celá akce podařila," řekla starostka Marta Koropecká (bezp).

Stavba byla obnovena podle původních plánů a tehdejších postupů. „Výhodou bylo, že kaplička má plány zachovány. Musely se dodržovat původní postupy, takže např. se musela postavit hrubá stavba, která musela vymrzat celou zimu, teprve potom se dalo pokračovat," řekla Koropecká.

Opravit se podařilo sochy Panny Marie, která měla po nehodě ulomenou ruku, a sochu anděla. Druhý anděl, který v kapli původně byl, se nedochoval, a byl proto vytvořen nový. Do zvonice se vrátil zvon z roku 1947, kdy ten původní odvezli nacisté za druhé světové války. Do kaple místní také vložili kapsli s poselstvím budoucím generacím.

Opat Janáček řekl, že kaple může být místem setkání, soudržnosti nebo připomínkou, že k sobě máme chovat vzájemnou úctu. „Svět je plný všudypřítomného našeho narcistického ega. Taková věc jako kaplička, může člověka upozornit, že ve světě mohou být i jiné skutečnosti, důležité věci, takové, které člověk sám nezařídí, nevyběhá a nemá na ně razítko, takové, jako jsou přátelství, láska, soudržnost a tradice," řekl.

Původní kaplička byla kulturní památkou, kterou by se měla opět stát. „Máme to přislíbeno, i když je to nová stavba," řekla starostka. Radnici se od začátku podle starostky ozývaly firmy i jednotlivci a nabízeli pomoc a peníze na obnovu. Rovněž se uvažovalo o veřejné sbírce. Nakonec obnovu ale zaplatila radnice z peněz, které získala od pojišťovny. Práce vyšly na něco málo přes milion korun.

Kamion, který převážel stavební materiál, narazil do kapličky 12. února 2019. Stavbu zčásti zdemoloval. Zbytek následně nařídil statik strhnout.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Spousta, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Štítky kaple, památky, církve, nehoda, nákladní auto, Sobín, Praha, kaplička, druhá světová válka, Panna Marie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kapličku, kterou před třemi roky zdemoloval náraz kamionu, dnes znovu vysvětili  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.