Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Čtyřka odmítá prodloužení pruhu pro autobusy na Jižní spojce. Obává se kolon a dalších problémů

Vedení Prahy 4 se nelíbí záměr prodloužit na Jižní spojce ve směru na Smíchov po dobu rekonstrukce Barrandovského mostu vyhrazený jízdní pruh pro autobusy. Podle radnice to může způsobit prodloužení kolon a následně problémy pro MHD i auta v několika křižovatkách v Krči. Filip Drápal, mluvčí organizace Ropid, která organizuje pražskou MHD, sdělil, že jde o předběžný návrh a o konkrétním opatření zatím nebylo rozhodnuto.

Průjezdné budou tři pruhy ze čtyř

Technická správa komunikací (TSK) bude letos opravovat vrchní část Barrandovského mostu. V každém směru tak bude průjezd snížen ze čtyř jízdních pruhů na tři. Kvůli této změně na mostě, kde jezdí kromě mnohých aut také autobus číslo 125 spojující Skalku i Háje, a který po Jižní spojce jede na Smíchovské nádraží, se nyní řeší možné problémy s kolonami na Jižní spojce a narušením provozu na blízkých křižovatkách.

Kolony jsou podle místostarosty Prahy 4 Zdeňka Kováříka na Jižní spojce sice obvyklé, tři jízdní pruhy je však prý dokážou pohltit a běžně tak nezasahují až ke křižovatce Jižní spojky s Budějovickou, Michelskou a Vídeňskou. „Její průjezdnost je klíčová pro nejvytíženější autobusové spojení okolo Thomayerovy nemocnice, kde jezdí více než 20 linek. Podobně klíčové jsou křižovatky Vídeňská - Zálesí a Zálesí - Štúrova, zejména druhá zmíněná křižovatka je ohrožena snížením kapacity Jižní spojky,“ uvedl Zdeněk Kovářík (ODS). 

„Zatím se jedná o předběžný návrh různých podpůrných preventivních opatření při připravované rekonstrukci Barrandovského mostu, která by měla pomoci autobusům MHD při očekávaných dopravních komplikacích při zúžení Barrandovského mostu,“ uvedl mluvčí organizace Ropid Filip Drápal. Kam a zda bude pruh prodloužen, podle něj není zatím jasné. O případném prodloužení vyhrazeného pruhu zatím nebylo rozhodnuto.

Velké změny v pražské hromadné dopravě. Delší intervaly, zrušené spoje či nová jména stanic

Pražská městská hromadná doprava bude až do konce letošního ledna jezdit podle omezených "poloprázdninových jízdních řádů". Důvodem je každoroční lednový pokles počtu cestujících. Intervaly mezi spoji budou prodlouženy a oproti běžnému stavu se...

Čtyřka nápad Ropidu považuje za nepřijatelný

Kovářík připustil, že rozhodnutí zatím nepadlo, avšak radnice nesouhlasí ani se samotným záměrem. „Ukradení jízdního pruhu kvůli podpoře jedné autobusové linky významně ohrožuje více než 20 linek, proto je tento nápad pro Prahu 4 naprosto nepřijatelný a nemůžeme s tímto nápadem v žádném případě souhlasit,“ dodal.

Oprava mostu začne letos na jaře. Loni stavební firmy pracovaly ve spodní části konstrukce, takže doprava na frekventovaném soumostí omezena nebyla. Letos se to změní. TSK počítá s tím, že po celou dobu oprav bude most průjezdný ve třech ze čtyř pruhů v obou směrech. Při rekonstrukci budou vyměněny mostní svršky na všech mostech, ze kterých se soumostí skládá, včetně nájezdových ramp ze Strakonické a Barrandovské ulice. Práce potrvají do roku 2026.

Prahu příští rok čeká stavba metra, omezení na Barrandovském mostu či volby

Vedení hlavního města plánuje příští rok zahájit stavbu nové linky metra D z Pankráce do Písnice. Praha také zahájí dlouho plánovanou dostavbu a rekonstrukci Průmyslového paláce na Výstavišti a začne druhá část opravy Barrandovského mostu, která...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto tsk-praha.cz

Štítky ČR, správa, automobilová, MHD, most, Praha, Jižní spojka, městská hromadná doprava, Barrandovský most, rekonstrukce, Technická správa komunikací hl. m. Prahy, Smíchov, Krč, ODS, Thomayerova nemocnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čtyřka odmítá prodloužení pruhu pro autobusy na Jižní spojce. Obává se kolon a dalších problémů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.