Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Začala stavba HolKy. Po lávce mezi Holešovicemi a Karlínem se lidé projdou už na začátku příštího roku

Mezi Prahou 7 a Prahou 8 se ode dneška staví nový most. Štvanická lávka s neoficiálním názvem HolKa propojí Bubenské a Rohanské nábřeží. Povede také přes ostrov Štvanice, kam mají zatím lidé přístup jen z Hlávkova mostu nebo v letních měsících přívozem.

Cena narostla o sto milionů

Lávka, kterou navrhl ateliér architektů Marka Blanky, Jana Mourka a Petra Teje, bude měřit 285 metrů a bude 4 metry široká. Stavba z ultra-vysokohodnotného betonu (UHPC) má být nízká, aby chodcům a cyklistům nehyzdila výhled na Prahu. Celý objekt má být navíc bezbariérový.

Původně byla cena lávky odhadována na 197 milionů korun, nakonec ale Prahu vyjde na 298 milionů. Podle náměstka primátora pro dopravu Adama Scheinherra (Praha sobě) za to může i zdražení materiálů. Realizace se ujme společnost Skanska, která zakázku vyhrála ve veřejné soutěži.

„Po našem nástupu do vedení hlavního města Prahy byla dopravní infrastruktura včetně většiny mostů v katastrofálním stavu, proto se od počátku stala její postupná obnova jednou z našich hlavních priorit. Kromě oprav stávajících mostů ale pracujeme i na mostech nových. Díky Štvanické lávce dojde k propojení pražských Holešovic a Karlína. Spojení dvou břehů Vltavy obyvatelé těchto čtvrtí potřebovali roky," uvedl na slavnostním zahájení primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti).

Stavba by měla trvat čtrnáct měsíců

Stavební přípravy probíhají už od podzimu, ale na místě se staví až ode dneška. Hotovo by mělo být už za čtrnáct měsíců, tedy v březnu roku 2023. Lávka potěší nejen chodce, ale také cyklisty, kterým propojí dvě samostatné cyklostezky.

„Inženýrské stavby jsou nejenom funkční, ale i krásné,“ podotkl při slavnostním zahájení stavby náměstek primátora pro oblast územního rozvoje Petr Hlaváček (nestraník za TOP 09). „Nadále pracujeme na revitalizaci ostrova Štvanice a také usilovně připravujeme vyhlášení soutěžního dialogu, ze kterého vzejde podoba nového Rohanského parku. Již letos by se na Rohanu mělo začít s hrubými terénními úpravami, které vzniku parku předcházejí. Mám radost, že tato dvě velká rekreační území pro všechny uživatele propojíme právě novou Štvanickou lávkou,“ řekl o budoucím rozvoji hlavního města.

Navazovat budou i opravy dalších míst v okolí. „Stavbu HolKy se nám podařilo zkoordinovat s dalšími čtyřmi důležitými akcemi v okolí. Zrekonstruujeme křižovatku Bubenského nábřeží a Argentinské, při té příležitosti tam opravíme i tramvajovou trať a celkové rekonstrukce se dočká i Bubenské nábřeží. Dnes tam skoro nejde projet s kočárkem. Stane se z něj pěší promenáda s pohodlným nástupem do tramvají. Opravíme také sto let starou kanalizaci,“ popsal další plány města Scheinherr.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto IPR Praha,

Štítky Praha, rozvoj, most, lávka, Holešovice, Karlín, Štvanice, Hlávkův most, Adam Scheinherr, Skanska, Zdeněk Hřib, Petr Hlaváček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začala stavba HolKy. Po lávce mezi Holešovicemi a Karlínem se lidé projdou už na začátku příštího roku  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.