Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Řidiči pražských autobusů a tramvají jsou zdraví, prázdninový provoz MHD teď nebude

Pražský dopravní podnik (DPP) neeviduje větší množství řidičů v pracovní neschopnosti kvůli koronaviru, a není tak nutné přejít dříve na prázdninový provoz MHD. Českému rozhlasu to dnes řekl náměstek pražského primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě). Dřívější zavedení vánočního provozu u linkových autobusů navrhlo v pondělí Společenství autodopravců Čech a Moravy (SAČM), podle kterého v tuzemsku chybí okolo 20 tisíc profesionálních řidičů a další velké množství je v pracovní neschopnosti kvůli koronaviru.

„Řidičů, které máme v karanténě nebo na nemocenské, je minimum," řekl Adam Scheinherr. Dodal, že mimo práci kvůli koronaviru je nyní asi 200 lidí z celkových 11 tisíc zaměstnanců dopravního podniku. „Vzhledem k tomu, že počet cestujících se drží na vysoké úrovni, za což jsme rádi, tak ten provoz nechceme snižovat," dodal. Vánoční provoz bude zaveden stejně jako každý rok mezi vánočními svátky a Novým rokem.

Předseda SAČM v pondělí řekl, že autobusoví dopravci nezvládají kvůli nedostatku řidičů vypravovat všechny spoje a hrozí jim sankce od krajských úřadů. Dopravci proto navrhli zavedení prázdninového režimu na několik týdnů, minimálně od 20. prosince do 2. ledna. Mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka k tomu řekl, že případné omezení spojů je na krajích, které si je u dopravců objednávají.

DPP měl k 1. listopadu letošního roku přes 11 tisíc zaměstnanců, z toho asi 4300 řidičů MHD. Jediným akcionářem DPP je město Praha. Podle výroční zprávy za rok 2020 provozoval DPP ke konci roku 2020 v systému Pražské integrované dopravy 142 autobusových linek.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky řidiči, prázdniny, provoz, koronavirus, Praha, městská hromadná doprava, COVID-19, Dopravní podnik hl. m. Prahy, Adam Scheinherr, Český rozhlas, Praha sobě, Česko, Morava, František Jemelka, Pražská integrovaná doprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řidiči pražských autobusů a tramvají jsou zdraví, prázdninový provoz MHD teď nebude  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.