Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Pražský dopravní podnik zvýší platy svým zaměstnancům

Růst mezd v Dopravním podniku hlavního města Prahy (DPP) bude příští rok o jeden procentní bod vyšší než letošní průměrná inflace, tedy růst spotřebitelských cen. V tiskové zprávě po dnešním jednání s odbory to oznámil DPP. Loni inflace v Česku činila podle údajů Českého statistického úřadu 3,2 procenta. Letos se zatím v prvním až třetím čtvrtletí pohybovala od 2,2 do 4,1 procenta. DPP dnes s odbory podepsal novou kolektivní smlouvu, která bude platit pět let. Většina zaměstnaneckých benefitů zůstává podle podniku beze změny ve stávajícím rozsahu.

„Podstatnou informací pro naše zaměstnance je, že jejich průměrná mzda v příštím roce nepoklesne pod úroveň dosaženou letos. Současně pro zaměstnance zavádíme čtvrtletní kolektivní výkonnostní odměny, stravenkový paušál a dohodli jsme se na mírném vylepšení dvou benefitů - příspěvku zaměstnavatele na doplňkové penzijní spoření nebo penzijní připojištění a na dětskou rekreaci," sdělil předseda představenstva DPP a generální ředitel podniku Petr Witowski.

Praha je tramvajové město, říká pražská Tramvajačka Karolína z Instagramu

Karolína Hubková je pražská řidička tramvají. Mezi širokou veřejností je na Instagramu známá pod přezdívkou Tramvajačka a tramvaje miluje. Jednu má vytetovanou na stehně, ve střešovickém depu se dokonce vdávala. Proč je Praha město tramvají,...

Ačkoli nově dohodnutá kolektivní smlouva bude platit pět let, k výši mezd a benefitů bude každoročně uzavírán dodatek ke smlouvě. „Velmi složitě by se nyní představenstvo DPP mohlo v kolektivní smlouvě v oblasti mezd a benefitů k něčemu zavazovat na dobu delší než jeden rok, když není zřejmé, jak se bude v dalších letech vyvíjet ekonomická situace především v návaznosti na dopady pandemie covidu-19," doplnil člen představenstva firmy a personální ředitel DPP Jiří Špička.

DPP měl k 1. listopadu letošního roku přes 11 tisíc zaměstnanců, z toho asi 4300 řidičů MHD. Jediným akcionářem DPP je město Praha. Pražskou MHD loni využilo kvůli pandemii nemoci covid-19 meziročně o zhruba 40 procent cestujících méně. Na konci srpna odhadoval podnik letošní ztrátu na jízdném, způsobenou poklesem cestujících kvůli pandemii, na asi tři čtvrtě miliardy korun. Loni činila zhruba 1,4 miliardy.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Deník pražské tramvajačky

Štítky mzdy, řidiči, Praha, Dopravní podnik hl. m. Prahy, mzda, kolektivní smlouva, Český statistický úřad, Česko, Petr Witowski, pandemie covidu-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražský dopravní podnik zvýší platy svým zaměstnancům  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.