Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Praze roste počet přestupků souvisejících s jízdou na koloběžkách a kolech

Pražští strážníci letos od ledna do konce listopadu řešili na území metropole téměř 6800 přestupků souvisejících s jízdou na kole, elektrokoloběžkách nebo takzvaných samovyvažovacích vozítkách. Meziročně je to za stejné období o 1350 případů více. Řekla to mluvčí městské policie (MPP) Irena Seifertová. Zástupci oslovených radnic v centrální části města pak uvedli, že jsou největším problémem je jízda na elektrokoloběžkách po chodnících a jejich odstavování na nevhodných místech. V Praze platí již několik let zákaz provozu vozítek typu segway.

„S problematickým provozem elektrokoloběžek se potýkáme od samého zahájení jejich provozu“

Celkový počet přestupků se týká kategorie cyklistů, do které ze zákona spadají rovněž jezdci na koloběžkách, elektrokoloběžkách a samovyvažovacích vozítkách. „Koloběžky v centru Prahy zůstávají problémem, zejména pro nedovolenou jízdu po chodníku. Nejinak tomu je v případě jízdních kol. Více problémů řešíme s koloběžkáři, než se jezdci na samovyvažovacích vozítkách," uvedla Seifertová.

„S problematickým provozem elektrokoloběžek se potýkáme od samého zahájení jejich provozu. Jejich výskyt v ulicích provází vlna stížností občanů, která polevuje a zase sílí v návaznosti na konkrétní roční období a turistickou sezónu," sdělil místostarosta Prahy 2 Jan Korseska (ODS). Problémy způsobeny špatnou legislativou na úrovni státu i města, na což podle něj radnice dlouhodobě upozorňuje.

„Zavádíme kombinovaná parkovací stání pro motocykly a jízdní kola“

Problém koloběžek řeší i sedmá městská část, byť v současné době podle mluvčího Martina Vokuše zřejmě kvůli pandemii covidu-19 není problém tak velký jako v minulosti. „Jsme v pravidelném kontaktu s provozovateli sdílených koloběžek a řešili jsme s nimi i to, aby připomínali uživatelům, že nemají jezdit po chodnících mimo cyklostezky. Opakovaně jsme pak řešili především nevhodné odstavování kol a koloběžek na místech, která k tomu nejsou určená a kde překážejí. I tato situace se v poslední době zlepšila," uvedl Martin Vokuš.

Provozovatele a uživatele Praha 7 proto opakovaně vyzývá, aby nechávali koloběžky a kola u cyklostojanů, kterých radnice nainstalovala přes 300. „Zároveň aktuálně zavádíme kombinovaná parkovací stání pro motocykly a jízdní kola, která jsou rovněž vhodná pro odstavování sdílených kol a koloběžek," řekl Vokuš.

Problémů se segwayi ubylo

Dříve časté problémy s vozítky segway už radnice nemají. V centru Prahy a v některých dalších částech města totiž platí jejich zákaz. „Segwaye nám problémy nedělají. Jsme centrální městská část a celé naše území je v zóně zákazu provozování tohoto zařízení," uvedl Korseska. „Porušování zákazu vjezdu pro segwaye na našem území nezaznamenáváme," dodal za Prahu 7 Vokuš.

Také podle strážníků těchto problémů ubylo. „Více než dvoukolová vozítka typu segway se nyní používají jednokolky, na kterých vedle turistů a mládeže jezdí i rozvozci jídel. Cizinci, například Holanďané, pak argumentují tím, že v jejich zemi je jízda na chodníku povolena. Neznalost legislativy ale neomlouvá," dodala Seifertová.

Praha v roce 2016 rozhodla, že segwaye nesmějí jezdit v památkové rezervaci, v celé Praze 1, části Prahy 2, Žižkova, Prahy 4 a Smíchova, území Libně a Holešovic. Na provoz segwayů, které využívali především turisté, si dlouhodobě stěžovaly radnice a kritizovali ho také obyvatelé centra. Plošné vytlačení vozítek z širšího středu metropole umožnila novela zákona o silniční dopravě, který na segwaye původně pohlížel jako na chodce. Město ohledně zákazu argumentovalo právě bezpečností chodců.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky doprava, kolo, koloběžka, policie, Praha, radnice, chodník, jízdní kolo, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Praze roste počet přestupků souvisejících s jízdou na koloběžkách a kolech  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.