Počasí dnes8 °C, zítra8 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Svěrák otevřel zastávku U Prdlavky. Zastávka Husinecká se přejmenuje na Viktorii Žižkov

Vršovice se po letech dočkají spojení s Žižkovem a Vinohrady, a to už začátkem prosince díky prodloužené autobusové lince 101. Na nové trase bude zřízeno sedm nových zastávek včetně zastávky U Prdlavky, která nese svoje jméno po hlavním hrdinovi legendárního filmu Vrchní prchni!, který se natáčel právě v této lokalitě. Zastávku s poetickým názvem slavnostně odhalil autor námětu a scénáře filmu Zdeněk Svěrák. Nová konečná zastávka linky 101 se bude jmenovat Viktoria Žižkov, stejný název ponese i stávající tramvajová zastávka Husinecká.

Zastávka U Prdlavky podle postavy Josefa Abrháma

Už existující autobusová linka 101 bude na začátku prosince prodloužena ze zastávky Slovinská přes Perunovu a Jiřího z Poděbrad přes včera odhalenou zastávku U Prdlavky.

„Dá se očekávat, že při jejím ohlašování se cestující pousmějí a vzpomenou si na postavu knihkupce Dalibora Vrány, který v těchto místech bydlel, a který vlastnil něco mezi motocyklem a autem, kdysi slavný Velorex. A proto mu sousedé přezdívali „Prdlavka“. Když se pousmání tisíců Pražanů sečtou, jeví se mi to, jako slušná dávka dobré nálady, kterou pohoršení těch, kteří název odsoudí, nemůže ubrat na síle,“ řekl při slavnostním odhalení Zdeněk Svěrák.

V Praze začala výměna zastávek MHD. Bude trvat dva roky

Pražská městská společnost Technologie hlavního města Prahy (THMP) začala ve Stodůlkách s výměnou prvních přístřešků na zastávce MHD, které dosud provozovala firma JCDecaux. Řekl to ředitel THMP Tomáš Jílek. Zatím jsou podle něj hotové základy a...

Nová zastávka Viktoria Žižkov

Místostarosta městské části Praha 3 Ondřej Rut (Zelení) uvedl, že o zavedení této linky usilují zástupci Prahy 3 dlouhá léta. „Spojení MHD mezi oblastí náměstím Jiřího z Poděbrad a dolním Žižkovem dnes úplně chybí. Buď musíte jet tramvají s přestupem na Floře, nebo jít prostě pěšky. Prodloužená linka 101 nám významně zkracuje vzdálenosti a přibližuje také oblast Vršovic. Atraktivní je také vazba autobusu 101 na nové pěší propojení na Hlavní nádraží a poslouží také studentům VŠE,“ uvedl místostarosta Ondřej Rut.

Žižkovská Viktorka se konečně zařadí po bok dalších pražských fotbalových klubů, které už mají svá místa v jízdním řádu jako například Slavia, Sparta, Bohemians nebo zastávky pražské Dukly Juliska. Autobusová linka totiž pokračuje přes Park Rajská zahrada do konečné stanice Viktoria Žižkov. Stejné jméno navíc od začátku prosince nově ponese i dnešní tramvajová zastávka Husinecká.

Praha je tramvajové město, říká pražská Tramvajačka Karolína z Instagramu

Karolína Hubková je pražská řidička tramvají. Mezi širokou veřejností je na Instagramu známá pod přezdívkou Tramvajačka a tramvaje miluje. Jednu má vytetovanou na stehně, ve střešovickém depu se dokonce vdávala. Proč je Praha město tramvají,...

Starosta by si přál prodloužení až na Husitskou

V zastávkách Perunova, Jiřího z Poděbrad a Viktoria Žižkov bude možný přestup na okolní tramvajové linky. „Za prodloužení autobusové linky a nové zastávky jsem moc rád. Kdyby se nám podařilo s Dopravním podnikem hlavního města Prahy dojednat, aby linku vedl až na Husitskou, bylo by to dokonalé,“ uzavírá pohledem do možné budoucnosti starosta Prahy 3 Jiří Ptáček (TOP 09).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Praha 3

Štítky doprava, autobusy, MHD, zastávka, U Prdlavky, Husinecká, Viktoria Žižkov, Praha 3, FK Viktoria Žižkov, Zdeněk Svěrák, Vršovice, AC Sparta Praha, Vinohrady, Jiří z Poděbrad, Ondřej Rut, Josef Abrhám, Velorex, FC Viktoria Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Svěrák otevřel zastávku U Prdlavky. Zastávka Husinecká se přejmenuje na Viktorii Žižkov  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.