Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Praha se nejspíš bude starat o D1 mezi Chodovem a Pražským okruhem

Hlavní město Praha by se mohlo začít starat o část dálnice D1 mezi jejím začátkem na Chodově a Pražským okruhem. Vedení města dnes na svém zasedání schválilo smlouvu o smlouvě budoucí, podle které by uvedenou část silnice městu darovalo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Silnice by se tak v tomto úseku mohla stát buď místní komunikací, nebo silnicí druhé či třetí třídy. Na Prahu by byly převedeny rovněž pozemky související s dálnicí. O převodu této části D1 na Prahu se začalo mluvit již před asi pěti lety.

Smlouva o smlouvě budoucí darovací se vztahuje na úsek, který začíná nultým kilometrem na Chodově a končí v místě vzdáleném 5,2 kilometru. Schválený návrh smlouvy vychází z memoranda mezi městem a ŘSD o majetkoprávním vypořádání při stavbě Pražského okruhu. Memorandum bylo schválené zastupitelstvem města v březnu 2017.

V budoucnu by to mělo fungovat tak, že Pražský okruh a všechny komunikace, které z něj vycházejí ven z Prahy, by patřily prostřednictvím ŘSD státu. Silnice vedoucí do města by pak byly ve vlastnictví města. Po převedení části D1 do majetku města by však Praze nepatřila pouze samotná silnice, ale do majetku hlavního města by přešly i všechny objekty a pozemky, které s dálnicí přímo souvisí.

Pražský okruh má po dokončení měřit asi 80 kilometrů a je rozdělen do 11 úseků. V provozu je nyní necelá polovina. Chybí část mezi Ruzyní, Suchdolem a Běchovicemi a mezi Běchovicemi a dálnicí D1. Investorem stavby je ŘSD.

Ohodnoť článek

Štítky silnice, dálnice, D1, Pražský okruh, doprava, Praha, Dálnice D1, Chodov, Ředitelství silnic a dálnic, Běchovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha se nejspíš bude starat o D1 mezi Chodovem a Pražským okruhem  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.