Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Pietou na pražském Chodově si dnes lidé mohou připomenout památku obětí nehod

Pietním aktem u památníku obětí dopravních nehod v Praze na Chodově si budou moci lidé připomenout památku svých blízkých, kteří zemřeli při tragických střetech na silnicích. Akce se po celý den koná u příležitosti světového dne památky obětí dopravních nehod. V důsledku dopravních nehod celosvětově umírá ročně 1,2 milionu lidí, v Česku si nehody na silnicích vyžádaly letos do konce října více než 380 obětí.

"Tento den nám připomíná, že nejde o abstraktní statistiku. Každé číslo představuje lidský život, ztrátu nejbližších lidí, mámy, táty, sourozence, dítěte. Málokdo vnímá, jak drastickým a dlouhodobým zásahem do života celé rodiny je úmrtí nebo těžké zranění způsobené dopravní nehodou. Jak říkají protagonisté dokumentu 13 minut mapujícího příběhy pěti vážných dopravních nehod: Osudná chyba trvá jednu vteřinu. Následky si oběti i viníci nesou celý život,“ řekl vedoucí BESIP Tomáš Neřold.

Během letošního roku za deset měsíců zemřelo v důsledku dopravních nehod na tuzemských silnicích 384 lidí, což je meziročně o devět méně. Těžce zraněno bylo 1372 osob, meziročně o 248 méně. V případě obou statistik jde podle BESIP o historicky nejnižší hodnoty, k nim však přispělo i oslabení provozu během jarních koronavirových omezeních. V uplynulé dekádě ve srovnání s tou předchozí podle statistik Centra dopravního výzkumu (CDV) počet usmrcených klesl o 46 procent, v případě těžce zraněných o 42 procent.

Každý pátý usmrcený na silnicích je motocyklista

Do konce září letošního roku zemřelo na našich silnicích 343 lidí. Dalších 1 212 bylo těžce zraněno. Celkové ekonomické ztráty odhadují odborníci na zhruba 55,8 miliardy korun. Významnou skupinou postižených jsou motocyklisté. Jen v letošním roce...

Letošní světový den obětí dopravních nehod se zaměřuje především na snižování rychlosti. To má podle Světové zdravotnické organizace (WHO) potenciál zabránit mnoha úmrtím a vážným zraněním. "V důsledku nepřiměřené rychlosti bylo v ČR v uplynulých deseti měsících letošního roku usmrceno 145 a těžce zraněno 408 osob. S 38procentním podílem na usmrcených a 30procentním podílem na těžce zraněných tak stále tato příčina patří v uvedeném kontextu k nejčastějším,“ dodal Neřold.

Právě na přehnanou rychlost letos cílí kampaň BESIP a jeho partnerů s názvem Zpomal, dokud není skutečně pozdě. Součástí kampaně je dokument Víta Klusáka 13 minut i řada kontaktních akcí kampaně, kterých BESIP uspořádal během roku asi tři stovky.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČSODN

Štítky ČR, nehoda, automobilová, pietní, dopravní nehoda, silnice, Chodov, Česko, BESIP, Praha, Světová zdravotnická organizace, Vít Klusák, Centrum dopravního výzkumu, havárie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pietou na pražském Chodově si dnes lidé mohou připomenout památku obětí nehod  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.