Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Na Černém Mostě se otevře záchytné parkoviště P+R. Celodenní parkování bude stát padesát korun.

Řidičům se na začátku prosince otevře nové záchytné parkoviště P+R na pražském Černém Mostě v Chlumecké ulici. Celodenní parkování vyjde řidiče na padesát korun. Parkovací dům bude mít 886 parkovacích stání, část míst bude vyhrazena pro vozidla s alternativním pohonem.

„Hrubá stavba je kompletně hotová. Dodělávají se pouze detaily uvnitř stavby s tím, že na konci tohoto měsíce bychom chtěli mít stavbu zkolaudovanou, abychom 1. prosince mohli spustit ostrý provoz,“ řekl náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě).

Nový parkovací dům nahradí původní parkoviště, které mělo kapacitu 294 míst. Z celkového množství 880 míst bude 94 vyčleněno pro vozy s CNG/LPG a dalších osm bude disponovat nabíjecími stanicemi pro elektromobily. Projekt se zaměřuje také na cyklisty a e-bikery, v samostatně uzamykatelném prostoru bude instalováno 38 stojanů.

„Pro zajímavost doplňuji dvě čísla dokumentující rozsah projektu - hrubá stavba si vyžádala téměř dvanáct tisíc kubíků betonu, což by stačilo na zhruba tři kilometry dálnice. A v rámci instalací natáhneme tolik kabelů, že kdybychom je pospojovali dohromady, vzdušnou čarou by dosáhly až do Hradce Králové,“ dodal vedoucí projektu ze společnosti Metrostav Martin Frič.

Stavba vyšla podle vedení města na zhruba půl miliardy korun. Další záchytná parkoviště mají vzniknou v Hostivaři, v Nových Butovicích nebo na Zličíně. Už nyní je na území Prahy asi dvacítka záchytných parkovišť.

Dosud řidiči na všech záchytných parkovištích kromě jednoho za den zaplatili 20 korun. Vedení města však od srpna letošního roku zvedlo cenu stání na většině záchytných parkovišť. Na čtyřech budou lidé za denní stání platit 100 korun a na devíti 50 korun. Zbylých sedm, která nejsou hlídaná, jsou na 12 hodin zdarma.

Ohodnoť článek

Foto ČTK/Vondrouš Roman

Štítky Praha, Černý Most, parkování, P+R, projekt, Adam Scheinherr, Praha sobě, Martin Frič, Metrostav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Černém Mostě se otevře záchytné parkoviště P+R. Celodenní parkování bude stát padesát korun.  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.