Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Vozy lanovky na Petřín dostanou nový kabát. Dopravní podnik vyhlásil designerskou soutěž

Vozy pražské lanovky na Petřín změní podobu. Dopravní podnik (DPP) vyhlásil mezinárodní designerskou soutěž na podobu nových vozů. Zájemci o účast v soutěži se mohou hlásit do 1. listopadu a podnik na ceny vyčlenil 1,5 milionu korun. Vítěz bude znám do konce února příštího roku. Uvedla to mluvčí DPP Aneta Řehková. Pražští radní letos v lednu rozhodli, že lanovka bude mít do pěti let nové vozy a zcela bude vyměněna trať. Důvodem je sesuv půdy na Petříně a špatný technický stav vozů. Lanovka se poprvé rozjela v létě 1891 a v nynější podobě jezdí od roku 1985.

Předmětem soutěže je návrh designu dvou vozů lanové dráhy s kapacitou až 120 cestujících v každém z nich. Soutěžící budou navrhovat podobu karoserie a interiéru. Podoby zastávek, nástupišť a kolejí lanovky se zmíněná soutěž netýká. Stejně jako výroby samotných vozů. Na tu podnik vypíše samostatnou veřejnou zakázku podle vítězného designérského návrhu. Vítěze vybere komise složená z odborníků.

Lanovku na Petřín čeká podzimní údržba. Přerušen je také provoz lanovky v zoo

Od pondělí 4. října dojde kvůli podzimní údržbě k přerušení provozu lanovky na Petřín. Opět v provozu bude od soboty 23. října, kdy také dojde k prodloužení provozní doby. Lanovka bude jezdit od 8 až do 23 hodin. Již od 1. října je přerušen také...

Na Petřín jezdí v podstatě repasované vozy z roku 1931, které byly opraveny v roce 1985. Vozy jsou částečně deformované, materiálově nestabilní a celkově zkřivené. Navíc mají nouzové brzdění na lano a takové vozy již nikdo nevyrábí.

Systém lanovky a výhybky zůstanou stejné, což znamená, že nové vozy musí být těžké maximálně jako ty současné. Vyrobeny budou ale z jiných, lehčích, materiálů, tím pádem se do nich vejde více cestujících. „Rádi bychom kapacitu zvýšili ze 100 na 120 osob,“ řekl v lednu náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě).

Lanová dráha na Petřín se poprvé rozjela v létě 1891 u příležitosti Jubilejní zemské výstavy. Za svoji existenci měla dvě dlouhé odstávky. V roce 1916 se zastavila kvůli světové válce, provoz byl obnoven v roce 1932. V roce 1965 rozsáhlé sesuvy půdy trať zničily a lanovka se znovu rozjela v roce 1985. Na přelomu let 2015 a 2016 se dočkala výrazné opravy trati.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, MHD, lanovky, Dopravní podnik hl.m.Prahy, Praha, lanová dráha, Dopravní podnik hl. m. Prahy, soutěž, Petřín, Adam Scheinherr, Praha sobě

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vozy lanovky na Petřín dostanou nový kabát. Dopravní podnik vyhlásil designerskou soutěž  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.