Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nové eskalátory a proměna vestibulu. Na Andělu otevřel opravený výstup z metra

Pražský dopravní podnik (DPP) dnes odpoledne znovu otevřel opravený výstup z metra a vestibul stanice metra Anděl ve směru Na Knížecí. Práce začaly loni v listopadu a vyšly na 259 milionů korun bez DPH, třetinu z toho podnik získal z evropských fondů. Novinářům to v opraveném prostoru řekli zástupci vedení DPP a magistrátu. Podnik v minulosti již opravil vestibul a vyměnil eskalátory směrem ke křižovatce u Anděla a chystá opravy v dalších stanicích, například Jiřího z Poděbrad nebo Florenc.

Výměna eskalátorů a oprava vestibulu

Práce ve stanici spočívaly ve výměně eskalátorů a tubusu, ve kterém se nacházejí, a celkové opravě vestibulu až na úroveň ulice. Z prostoru zmizely nevzhledné a podle zástupců DPP nepříliš využívané obchodní prostory a celá hala je nyní volná. V zadní části vznikla vitrína, kde podnik plánuje pořádat výstavy.

Podle náměstka primátora pro dopravu Adama Scheinherra (Praha Sobě) rekonstrukce dbala na to, aby se stanici vrátila původní podoba zamýšlená projektanty. „Je to poprvé, co jsme do prací zapojili paní architektku metra Annu Schwarz," řekl. „Vzniknul zde velice prosvětlený vestibul, který již není přeplněn levnými komerčními prostory," dodal.

Praha chce opravovat jednu až dvě stanice metra ročně

Součástí prací byla podle generálního ředitele DPP Petra Witowského i příprava nového výstupu ze stanice směrem do ulice Stroupežnického, který v budoucnu nahradí dva výstupy směrem k Ženským domovům. Ty podle ředitele již nebudou potřeba z důvodu zástavby, kterou kolem Knížecí započala firma Sekyra Group. I kvůli tomu nyní DPP ani neplánuje úpravy samotného autobusového nádraží, které by v budoucnu mělo zaniknout a přesunout se do chystaného nového dopravního terminálu na Smíchovském nádraží.

Scheinherr doplnil, že město chce opravovat jednu až dvě stanice metra ročně. Podle Witowského je v systému metra, který má 61 stanic a celkem 76 vestibulů, opraveno zatím 18 z nich. Podnik také postupně vyměňuje staré sovětské eskalátory za nové, těch podle ředitele zbývá vyměnit 46.

Podnik nyní připravuje rekonstrukce dalších stanic. Již začal s pracemi ve stanici Jiřího z Poděbrad, která se nicméně uzavře až v lednu 2023, a to na deset měsíců. Oprava vyjde podnik na 1,29 miliardy korun a skončí v únoru 2024. DPP podle Witowského nyní také soutěží dodavatele rekonstrukce stropní desky a rekonstrukce vestibulu stanice Florenc. Dodavatele by v chtěl vybrat do konce roku.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HOCHTIEF CZ a. s.

Štítky MHD, stavby, metro, Anděl, Na Knížecí, Praha, vestibul, Dopravní podnik hl. m. Prahy, Jiří z Poděbrad, stanice metra, Florenc, Na Knížecí (Smíchov), Petr Witowski, Adam Scheinherr, Praha sobě

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nové eskalátory a proměna vestibulu. Na Andělu otevřel opravený výstup z metra  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.